h

SP herhaalt oproep aan Wonen Limburg voor actie in Bakenshof vanwege warmteproblematiek

1 oktober 2024

SP herhaalt oproep aan Wonen Limburg voor actie in Bakenshof vanwege warmteproblematiek

Al geruime tijd zijn de bewoners van Bakenshof aan de Dr. Van de Meerendonkstraat in Horst bezig om Wonen Limburg in actie te krijgen om wat te doen aan de warmteproblematiek in hun appartementen.

Uit een logboek dat een aantal bewoners afgelopen zomer heeft bijgehouden, blijkt dat de temperaturen in met name de appartementen op de bovenste verdieping behoorlijk hoog oplopen. Maatregelen om de warmte buiten te houden, zijn niet echt toereikend. Tenzij men een airco aanschaft. Dat heeft een aantal ook gedaan, maar een airco is duur in aanschaf en niet bepaald energiezuinig. En dat wilde men nou juist wel bereiken met de verbouwing van Bakenshof, het oorspronkelijke Berkele Heem.

Enkele jaren geleden is er door bewoners ook al geprobeerd aandacht te krijgen voor de problematiek, maar toen werden ze afgescheept met een zogenaamd nog lopend onderzoek en een ‘u hoort nog van ons’. Dat onderzoek is er nooit meer gekomen. Tijd om de SP Horst aan de Maas erbij te halen. Samen met de bewoners is er een brief opgesteld met een overzicht van de gemeten temperaturen – die gemiddeld dusdanig hoog zijn dat je kunt spreken van hittestress en zouden kunnen duiden op een gebrek aan de woning – vergezeld van een uitnodiging voor een bezoek aan Bakenshof en een gesprek.

Zoals al eerder bericht heeft Wonen Limburg besloten om geen actie te ondernemen en op basis van een analyse – algemene waardenberekening – geconcludeerd dat het aan de bewoners zelf is om wat te doen aan verkoeling in hun appartement. Het bekende 'kluitje in het riet’.

Mede namens de bewoners heeft de SP een reactie opgesteld op de brief van wonen Limburg (zie bijlage). In de reactie van de SP wordt wederom gewezen op de onverantwoord hoge temperaturen en wordt gemeld dat de bewoners zich niet serieus behandeld voelen. Want de ‘zorgvuldige analyse’ heeft plaatsgevonden vanachter een bureau en is niet gebaseerd op metingen ter plaatse. Ook gaf Wonen Limburg aan dat er andere complexen zijn waar maatregelen harder nodig zijn. De SP wil dus graag weten welke dat zijn en wat er anders is vergeleken met Bakenshof en tevens welke maatregelen er genomen zullen gaan worden. En omdat de SP ook behoorlijk volhardend is, heeft zij Wonen Limburg nogmaals vriendelijk doch dringend verzocht op bezoek te gaan bij de bewoners.

U bent hier