h

Vragen SP aan B&W naar aanleiding van overleden dakloze arbeidsmigrant

28 december 2023

Vragen SP aan B&W naar aanleiding van overleden dakloze arbeidsmigrant

Onlangs publiceerde Follow the Money een artikel met betrekking tot het overlijden van een dakloze arbeidsmigrant in een maisveld in Sevenum (lees hier de samenvatting van dat artikel). Naar aanleiding van dat artikel heeft de SP Horst aan de Maas een brief geschreven aan het College van B&W en de gemeenteraad van Horst aan de Maas (zie bijlage).

De SP stelt in de brief dat met het groeiend aantal arbeidsmigranten in de regio ook het aantal daklozen zal stijgen. Zeker als niet de juiste maatregelen genomen worden om dit te voorkomen. Zolang het probleem niet in de kern wordt opgepakt, namelijk scheiding van werk, wonen en vervoer, blijft het volgens de SP dweilen met de kraan open. Op kosten van de burgers. En dan blijven de bedrijven buiten schot. De aanvankelijk onverschillige houding van werkgever DSV, uitzendbureau Otto Work Force en Kafra in Sevenum, werpt volgens de SP een speciaal licht op deze bedrijven. En ook de houding van de politie – negeren van een hulproep van de moeder van de overleden arbeidsmigrant – roept de nodige vragen op.

Vragen
In de brief aan de gemeente vraagt de SP op welke termijn de gemeente denkt een crisisopvang voor dakloze arbeidsmigranten te realiseren en welke bedrijven mee willen werken met het realiseren van deze crisisopvang. In het verlengde daarvan vraagt de SP in welke mate de bedrijven mee betalen aan die crisisopvang.

Met betrekking tot de huisvestingspoot van uitzendbureau Otto Work Force – Kafra - vraagt de SP of dit bedrijf gezien de hoge huurprijzen (€ 388 per week voor een appartementje van 50 m2 voor vier personen) te beschouwen is als een huisjesmelker en of de gemeente het bedrijf daar op aan wil spreken. Ook zou de gemeente daarbij moeten betrekken dat Kafra slechts drie zogenaamde “welfare officers” heeft aangesteld om het welzijn van de arbeidsmigranten te bewaken.

Gebleken is dat de registratie – in het kader van de proef waaraan de gemeente Horst aan de Maas deelneemt – geen adequaat middel is om dakloosheid te voorkomen. In dat kader stelt de SP voor om met huisvesters én werkgevers af te spreken om voortaan élke mutatie aan de gemeente te melden en dat in vergunningen te verplichten.

De SP  vraagt verder of de gemeente bereid is concrete actie te ondernemen om huisvesting en werk voor arbeidsmigranten daadwerkelijk te scheiden zodat hun dubbele afhankelijkheid van werkgevers opgeheven wordt. Volgens de SP zou de gemeente (of de regio) de regie moeten nemen om huisvesting te realiseren. En zolang dat nog niet gerealiseerd is moet de controle (op onaangekondigde tijdstippen) en handhaving geïntensiveerd worden en tegelijkertijd de kwaliteit van huisvesting, zowel fysiek als wat betreft de manier van omgang met de arbeidsmigranten, in kaart gebracht moeten worden, zodat op basis van het ontstane beeld nadrukkelijker specifieke huisvesters in de gaten gehouden kunnen worden.

Tenslotte vraagt de SP specifiek aan de burgemeester – als portefeuillehouder veiligheid - in de “driehoek” het initiatief te nemen om te bespreken op welke wijze de politie moet reageren op noodkreten van vrienden, kennissen en familieleden van arbeidsmigranten om voortaan sneller in actie te komen - zeker als sprake is van arbeidsmigranten met psychiatrische problematiek - en om te komen tot een beter informatieproces ten aanzien van nabestaanden in vergelijkbare situaties.

Reactie toevoegen

U bent hier