h

Vrijdag 17 november: Preventie in de gezondheidszorg in De Zwingel (Melderslo).

15 november 2023

Vrijdag 17 november: Preventie in de gezondheidszorg in De Zwingel (Melderslo).

Foto: SP / SP

Vrijdag 17 november organiseert de Werkgroep Gezondheid een informatieavond over preventie in de gezondheidszorg in De Zwingel in Melderslo (Beemdweg 4, 5962AT Melderslo). Wat wordt verstaan onder “preventie”? Welke preventieve activiteiten zijn mogelijk? Levert preventie in de zorg kostenbesparing op en kan daarmee de zorgpremie verlaagd worden? Wat wordt er landelijk gedaan aan preventie? En wat doet de gemeente Horst aan de Maas? Op deze vragen en vragen vanuit het publiek wordt ingegaan door de gastsprekers: universitair docent Kathelijne Bessems van de Universiteit van Maastricht, Jimmy Dijk (lid Tweede Kamer voor de SP - zie foto) en Henk Verstappen (beleidsmedewerker positieve gezondheid en programmaleider IN! gemeente Horst aan de Maas). De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

De Werkgroep Gezondheid houdt zich al een aantal jaren bezig met preventie in de zorg. Zo heeft de werkgroep een rapport opgesteld over de mondzorg in Horst aan de Maas naar aanleiding van gesprekken met tandartsen en andere deskundigen op het gebied van mondzorg. Het rapport is aangeboden aan de gemeente Horst aan de Maas. Ook is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om oogaandoeningen (denk aan bijziendheid bij kinderen) zoveel mogelijk te voorkomen. Verder richt de werkgroep zich op de afschaffing van het eigen risico voor zorgverzekeringen en de oprichting van een Nationaal ZorgFonds in plaats van de commerciële zorgverzekeringen.

Kathelijne Bessems, universitair docent aan Maastricht University, zal in haar inleiding ingaan op sociaal-economische gezondheidsverschillen; de effecten van leefstijlinterventies (zoals voorlichting over voeding) en de rol van preventie gericht op individuen en op het collectief. Jimmy Dijk, lid Tweede Kamer voor de SP, gaat in op de rol van de landelijke overheid en zorgverzekeringen op het gebied van preventie; of preventie daadwerkelijk leidt tot verlaging van de zorgkosten en wat daar nog meer voor nodig is. Henk Verstappen, beleidsmedewerker van de gemeente Horst aan de Maas zal ingaan op het preventiebeleid van de gemeente Horst aan de Maas. Na een korte pauze kan het publiek vragen stellen aan de gastsprekers.

Informatieavond over preventie
Wanneer: vrijdag 17 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: MFC De Zwingel (Beemdweg 4, Melderslo)
Wie: Werkgroep Gezondheid Horst aan de Maas
Gasten: Kathelijne Bessems (Maastricht University), Jimmy Dijk (lid Tweede Kemer voor de SP) en Henk Verstappen (Gemeente Horst aan de Maas).

Foto: SP / SP

U bent hier