h

Tweede Kamerlid in Horst: "Arbeidsmigratie-industrie moet stoppen"

10 november 2023

Tweede Kamerlid in Horst: "Arbeidsmigratie-industrie moet stoppen"

Foto: Daniël de Boer / SP

De komst van grote aantallen arbeidsmigranten naar Horst aan de Maas veroorzaakt veel beroering. Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) bracht op vrijdagmiddag 10 november 2023 een bezoek aan Horst om steun op te halen voor een manifest tegen de arbeidsmigratie-industrie: “In Horst aan de Maas zijn er terecht zorgen over de komst van grote aantallen arbeidsmigranten. Voorspellingen van de Provincie Limburg komen uit op een groei van het aantal arbeidsmigranten in Horst aan de Maas naar 25% van de bevolking binnen een relatief korte periode. Op dit moment is die komst van zoveel arbeidsmigranten vooral een verdienmodel voor uitzendbureaus en werkgevers. De burgers én de arbeidsmigranten plukken er de wrange vruchten van”  

​Bart van Kent is erg uitgesproken in zijn actie tegen het huisvesting van arbeidsmigranten. Daarbij gaat het niet alleen om de situatie in Horst aan de Maas. Er is inmiddels zelfs een manifest bij betrokken: “In dit manifest wordt verzet uitgesproken tegen de manier waarop arbeidsmigranten in Nederland vaak worden behandeld.” Toch lijkt de situatie in Horst aan de Maas perfect op enkele voorbeelden die in het manifest geschetst zijn: “Wij zijn tegen de komst van grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in bijvoorbeeld het buitengebied, ver van de samenleving.”

Met dit manifest hoopt de SP de druk op de politieke partijen te vergroten om de kant te kiezen van bewoners in het buitengebied. Volgens de Socialistische Partij laten bewoners door het hele land merken dat ze het niet eens zijn met de huidige gang van zaken: “Door het hele land komen ze in actie tegen de komst van grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten.” Van Kent: “Arbeidsmigranten worden hier naartoe gehaald en daarna onder vaak slechte omstandigheden gehuisvest. Het is een industrie geworden waar de gemeenschap en de arbeidsmigrant niet beter van worden. Deze arbeidsmigratie-industrie moet stoppen.”

Actiebord

Foto: Daniël de Boer / SP
Bart van Kent plaatste bij zijn bezoek een actiebord recht tegenover de Plus en de Lidl, waar veel arbeidsmigranten hun dagelijkse boodschappen doen. Verschillende burgers plaatsten hun handtekening onder het manifest (zie foto) en Bart van Kent sprak met verschillende mensen over de situatie in Horst aan de Maas. Als volksvertegenwoordiger is hij één van de belangrijkste aspecten van zijn functie niet vergeten: “Naar de mensen om met hen te spreken over de plannen die in hun omgeving leven.”

U bent hier