h

"Nu de mensen"

25 september 2023

"Nu de mensen"

Foto: SP / SP

Zaterdag 23 september 2023 hield de SP haar verkiezingscongres. Op het congres werden het verkiezingsprogramma met als titel "Nu de mensen" en de kandidatenlijst besproken en uiteindelijk vastgesteld. De SP Horst aan de Maas was vertegenwoordigd door Wilma Kurvers en Sebastian Lutterberg (zie foto). Hieronder hun verslag over het congres.

"Nog geen vier maanden geleden kwamen we in Apeldoorn bij elkaar voor het 27e congres waar na een lange voorbereidingsperiode - van 2 jaar ongeveer - het nieuwe SP beginselprogramma 'Heel de Mens' werd vastgesteld. Gehoopt maar toch onverwacht snel viel het kabinet en zo kwamen we elkaar op zaterdag 23 september jl. weer tegen voor het 28e congres. In Arnhem dit keer. De opdracht was duidelijk: op 22 november a.s. zijn er verkiezingen en de turbo moet erop om goed campagne te kunnen voeren. De programmacommissie wist binnen korte tijd een concept verkiezingsprogramma op te stellen. Onze complimenten daarvoor. Nadeel was wel dat de afdelingen maar een beperkt aantal mogelijkheden hadden om erover te discussiëren en eventuele wijzigingen en/of aanpassingen voor te stellen.

Namens de afdeling Horst aan de Maas waren kersverse voorzitter Sebastian Lutterberg en secretaris Wilma Kurvers de vertegenwoordigers. Zij luisterden naar de 33 insprekers die allemaal hun wijzigingsvoorstellen nader toelichtten en de commissie vroegen om aanpassingen door te voeren. De algemene boodschap van programmacommissievoorzitter Mahir Alkaya was in de meeste gevallen duidelijk: het programma is langs de lat van de uitgangspunten van 'Heel de Mens' gehouden. Daarnaast kun je ook niet altijd te specifieke aandachtspunten in een verkiezingsprogramma zetten, omdat er altijd nuances aan te brengen zijn afhankelijk van de situatie.

Naast het vaststellen van het verkiezingsprogramma werden ook de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen voorgesteld. Renske Leijten, die in juni uit de Tweede Kamer vertrok, kreeg tijdens een staande ovatie de gouden tomaat uitgereikt. Lilian Marijnissen ging het gesprek aan met Tuur Elzinga - voorzitter van de FNV - en Arjan Vliegenthart - directeur van het Nibud - over onder andere de veelbesproken bestaanszekerheid en hoe we dat voor elkaar krijgen en  het voorstel om het minimumloon te verhogen naar 16 euro - en niet in stapjes maar direct.

Apart van de verkiezingen werd door Lilian Marijnissen het Manifest "Eén tegen Tweedeling" gelanceerd. Marijnissen: "Veel politici hebben nu de mond vol van ‘bestaanszekerheid’. Als SP weten wij natuurlijk al lang dat in een kapitalistische economie de werkende klasse altijd aan het kortste eind trekt. Daarom het manifest, met daarin concrete oplossingen voor een fatsoenlijk inkomen voor iedereen, goede zorg en een betaalbaar huis". Iedereen wordt uitgenodigd om samen te bouwen aan een nieuwe sociale beweging. En Lilian Marijnissen deed een oproep aan andere politieke partijen zoals PvdA/GroenLinks, BBB en NSC: spreek je hierover uit. Zodat het niet bij mooie woorden in de campagne blijft, maar mensen kunnen kiezen voor een partij waar ze ná 22 november ook nog wat aan hebben.

Tenslotte: Het congres en dan met name de pauzes tussendoor zijn een mooie manier om met SP'ers van andere afdelingen in contact te komen. Niet alleen van afdelingen in onze provincie, ook daarbuiten. Per slot van rekening willen we als SP'ers allemaal hetzelfde: opkomen voor een sociaal Nederland".

Reactie toevoegen

U bent hier