h

Conceptverkiezingsprogramma SP: NU DE MENSEN!

1 september 2023

Conceptverkiezingsprogramma SP: NU DE MENSEN!

Foto: SP / SP

"Wij zijn er klaar voor! Nu er schoon schip wordt gemaakt in Den Haag, gaan wij ons land weer opbouwen. De oude ideeën en oude partijen die verantwoordelijk zijn voor de grote tekorten in de zorg, de woningnood en de groeiende ongelijkheid gaan de problemen niet oplossen. Wij hebben die oplossingen wel en die presenteren we in ‘Nu de mensen’, ons nieuwe conceptverkiezingsprogramma" (zie bijlage). Met dat statement presenteerde Lilian Marijnissen het nieuwe verkiezingsprogramma van de SP.

De SP wil van de komende verkiezingen een ideeënstrijd maken. Lijsttrekker Marijnissen: Wij willen een land waarin niet slechts enkelen profiteren van de winst, maar we eerlijk delen. Een Nederland waarin niet de markt en niet de overheid het voor het zeggen hebben, maar de mensen. Een Nederland waarin politici niet bezig zijn met zichzelf, maar volksvertegenwoordigers zijn die met mensen samen problemen oplossen".

"Wij kiezen voor een radicale democratisering van onze samenleving", aldus Marijnissen. "Hoe kunnen mensen vertrouwen hebben in politici als problemen niet worden opgelost en mensen steeds aan het kortste eind trekken?" In het verkiezingsprogramma staat dat Nederland te lang gerund is als een bedrijf en dat mensen te veel gezien zijn als klanten. "De sociale verzorgingsstaat heeft plaatsgemaakt voor een wantrouwende en straffende overheid. Dit geldt voor de gewone mensen, maar niet voor de allerrijksten. Zij hebben het beter dan ooit. Het is goed te begrijpen dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. Daarom willen wij dat mensen meer te zeggen krijgen op het werk, in de buurt en in het land. Werknemers weten beter wat goed is voor het bedrijf dan aandeelhouders, die vooral denken aan hun winst op de korte termijn. Huurders hebben meer oog voor hun woning en buurt, leraren meer hart voor hun leerlingen dan al die dure managers en consultants. Daarom geven we werknemers meer zeggenschap en voeren we het bindend correctief referendum in. Zo kunnen mensen aan de noodrem trekken als er verkeerde beslissingen genomen worden en kunnen ze de politiek terugfluiten". Volgens de SP is dat hard nodig. Want terwijl het aantal miljonairs flink groeit, verleent het Rode Kruis voedselhulp. In ons rijke Nederland! Daarom kiest de SP voor het verlagen van de kosten voor mensen. Bijvoorbeeld door het afschaffen van het eigen risico, het verlagen van de belasting voor werkende mensen en goedkopere boodschappen. Het minimumloon gaat naar 16 euro per uur en de AOW en andere uitkeringen stijgen daardoor flink. Marijnissen: "Een grote SP is de beste garantie voor een socialer Nederland".

Enkele andere punten uit het SP-verkiezingsprogramma

  • Als het aan de SP ligt, komt er verder een stop op het sluiten van ziekenhuizen en worden bezuinigingen op de zorg in verpleeghuizen teruggedraaid. Winstuitkeringen in de zorg worden verboden.
  • De partij blijft vasthouden aan verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar
  • Er komt een tijdelijke stop op arbeidsmigratie
  • Zakelijke veelvliegers kunnen een extra taks tegemoet zien; mensen die een keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan, hoeven juist geen vliegtaks te betalen
  • Door woningen beter te isoleren en collectief van zonnepanelen te voorzien kan de energierekening structureel omlaag
  • Het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs gaat op de schop: de vrijheid om een school te stichten mag geen vrijbrief zijn om jongeren uit te sluiten
  • Alle gemeenten moeten naar draagkracht een bijdrage leveren aan menswaardige opvang van vluchtelingen
  • Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om vastgoedbazen te onteigenen bij langdurige leegstand. Zo moet er woonruimte komen voor jongeren en starters en voor mensen met een beperking
  • Openbaar vervoer, energie en kinderopvang worden genationaliseerd

Het verkiezingsprogramma is nu nog een concept. Woensdag 6 september 2023 buigen de leden van de SP Horst aan de Maas op haar algemene ledenvergadering zich over het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst en het congres van de SP stelt het programma over drie weken definitief vast.

U bent hier