h

Vervolgactie SP over stijgende prijzen voor energie, brandstof, huren, zorgverzekering en boodschappen.

20 mei 2023

Vervolgactie SP over stijgende prijzen voor energie, brandstof, huren, zorgverzekering en boodschappen.

Foto: Jorge Wolters / SP Horst aan de Maas

Vorig jaar was de SP de enige en eerste partij die de noodklok luidde over de alsmaar stijgende prijzen voor energie, brandstof, huren, zorgverzekering en boodschappen. De basisvoorzieningen worden maar duurder en de inkomens stijgen niet. Na acties in het hele land werd een prijsplafond ingesteld en de SP-petitie "Nationaliseer Onze Energie" werd door al ruim 130.000 mensen gesteund. En op 19 mei 2023 werd de draad weer opgepakt met de Volkspetitie. Ook in Horst gingen SP-vrijwilligers samen met Jorge Wolters-Gregorio, voorzitter van de SP-fractie in Provinciale Staten van Limburg (zie foto), deur-aan-deur om handtekeningen op te halen onder de petitie en om te onderzoeken van welke hoge kosten mensen nu het grootste probleem ervaren.

Aan de mensen in een buurt in Horst met een mix van huur- en koopwoningen werd gevraagd over welke kosten ze zich (heel) grote zorgen maken. Tweederde deel van de mensen die bezocht zijn maken zich (heel) grote zorgen over de stijgende kosten van de boodschappen en zo'n 57% van de mensen maakt zich (heel) grote zorgen over de kosten van de zorg (m.n. premie zorgverzekeringen) en voor 40% van de mensen geldt dat (ook) voor de energiekosten.

De mensen werd ook gevraagd bij welke bedrijven als eerste de privatisering teruggedraaid zou moeten worden. Daarbij kon gekozen worden voor energie, zorg, wonen, Openbaar Vervoer en Post. Een meeederheid onder de bezochte mensen - een dikke 45% - gaf aan dat de zorgverzekeringen als eerste weer in gemeenschapshanden zou moeten komen. Een uitkomst die aansluit bij het pleidooi van de SP voor de oprichting van een Nationaal ZorgFonds. Vierendertig procent liet weten dat de energie als eerste genationaliseerd zou moeten worden. En eenvijfde deel (20%) van alle bezochte mensen (waarvan slechts een deel woonde in een huurwoning) vond het terugdraaien van de privatisering bij "wonen" als eerste zou moeten plaats vinden. Logisch dat diezelfde mensen lieten weten zich ook de grootste zorgen te maken over de huurstijgingen. Een enkeling noemde het onderwijs als de eerste sector waarbij de privatisering teruggedraaid zou moeten worden.

Heel opvallend in de gesprekken: Een aantal mensen maken zich wel grote zorgen over de stijgende kosten en zij wezen de grote bedrijven daar ook als schuldige voor aan. Maar nog grotere moeite zouden deze mensen hebben met een overheid die deze bedrijven over zou nemen. Omdat ze die overheid ten diepste wantrouwen...! Op zich een reden om je als samenleving zorgen over te maken.

De gegevens uit Horst zullen toegevoegd worden aan de gegevens die de SP opgehaald heeft in heel Nederland. En op basis van die gevens bekijkt de SP hoe de vorig jaar ingezette koopkrachtacties een vervolg krijgt.

U bent hier