h

Wonen Limburg onderzoekt onderhoudstoestand woningen Zonnehof inTienray

1 februari 2023

Wonen Limburg onderzoekt onderhoudstoestand woningen Zonnehof inTienray

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Naar aanleiding van klachten van bewoners van Zonnehof in Tienray en de daarom door de SP georganiseerde bewonersbijeenkomsten in oktober en december 2022 en een daaruit voortgekomen enquête onder de bewoners, is Wonen Limburg eindelijk in actie gekomen. De woningen zullen worden onderzocht op onder andere vocht- en ventilatieproblematiek en te nemen energiebesparende maatregelen. Te zijner tijd zal er ook gekeken worden naar de dakconstructie. Dat kregen de bewoners 30 januari 2023 te horen tijdens een – wederom door de SP georganiseerde – bijeenkomst waarbij ongeveer een derde van de bewoners waren vertegenwoordigd en de senior medewerker leefbaarheid en de wijkbeheerder namens de woningcorporatie Wonen Limburg aanwezig waren.

Gingen de bijeenkomsten van oktober en december nog vooral over het aanhoren van de verhalen van de bewoners en beantwoorden van hun vragen, dit keer ging het met name over wat er sinds december 2022 al is onderzocht door Wonen Limburg of wat op termijn wordt onderzocht. Er gaat wat gebeuren met de platen die slecht isoleren en de dakconstructie wordt onder de loep genomen. Dat laatste gaat zeer waarschijnlijk pas in 2024 gebeuren.

Er zijn al een aantal bewoners die het bedrijf dat het onderhoud nu doet voor Wonen Limburg over de vloer hebben gehad vanwege vocht- en ventilatieproblemen. Natuurlijk gaat het allemaal minder snel dan men zou willen. Een van de conclusies die we in ieder geval samen met de bewoners hebben kunnen trekken is dat je weliswaar vaak een lange adem moet hebben om instellingen – zoals in dit geval Wonen Limburg – in beweging en aan tafel te krijgen. Maar ook, misschien wel veel belangrijker, dat je ziet dat je samen meer bereikt dan individueel.

Er is intussen een bewonersgroep samengesteld waarin vier bewoners zitten. Voorlopig zal er ook een vertegenwoordiger namens de SP bij betrokken zijn ter ondersteuning. De bewonersgroep komt binnenkort voor de eerste keer bij elkaar om ideeën uit te wisselen over de aanpak en doelen van de groep. Te denken valt aan bijvoorbeeld het organiseren van gezellige activiteiten voor de bewoners van Zonnehof, elkaar helpen bij het onderhoud van het eigen tuintje en/of gemeentelijk groen. Maar het zou ook kunnen zijn het namens de bewoners contact onderhouden met Wonen Limburg over zaken die in de woningen aangepakt zouden moeten worden.

U bent hier