h

Reactie Staatssecretaris op vragen SP over sluiten noodopvang asielzoekers in Horst

30 januari 2023

Reactie Staatssecretaris op vragen SP over sluiten noodopvang asielzoekers in Horst

Foto: - / -

Eind december 2022 stuurde de SP-fractie in de Tweede Kamer een brief met vragen naar Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, over het besluit van burgemeester Palmen van Horst aan de Maas om de crisisnoodopvang voor asielzoekers in de Kasteelse Bossen te sluiten. Op 18 januari 2023 reageerde de staatssecretaris op de vragen.

De staatssecretaris schreef dat het hem niet gelukt is om deze vragen voor 8 januari te beantwoorden, zoals de SP hem gevraagd had. Die datum was van belang omdat burmeester Palmen had aangekondigd op die datum de noodopvang te sluiten. Overigens schrijft hij dat hij het wel met de SP eens is dat het onwenselijk is dat mensen en kinderen voortdurend van locatie naar locatie worden gebracht, zonder zekerheid over blijvende opvang. "Dat is de reden", zo schrijft hij, "dat ik permanent met mede-overheden in gesprek ben om voldoende opvangmogelijkheden te realiseren die ook voor langere tijd inzetbaar zijn. Ook het COA doet al het mogelijke om voldoende opvangplekken te realiseren. De opgave voor 2023 zal naar verwachting nog veel groter worden. Dat is ook de reden dat ik een wetsvoorstel naar de Raad van State heb gestuurd zodat het mogelijk wordt meer gemeenten te bewegen langdurigere opvangplekken te realiseren. Crisisnoodopvang is bedoeld voor zeer kortdurende opvang, maar wordt inmiddels -bij gebrek aan reguliere opvangplekken- ook voor langere tijd ingezet". Wel schrijft de staatssecretaris dat crisisnoodopvang echt bedoeld is voor het zorgdragen van de eerste opvang en alleen in uiterste noodzaak wanneer er aan reguliere en noodopvangplekken ernstige tekorten zijn. Het sluiten en openen van crisisnoodopvang is volgens hem een besluit dat de lokale overheid toekomt, in samenspraak met de veiligheidsregio. Desalniettemin is de staatssecretaris blij om te merken dat onder de bevolking van de gemeente Host aan de Maas draagvlak is voor de opvang asielzoekers, zoals bleek uit de berichten in de media (onder andere Hart van Nederland en Dagblad de Limburger). "Dat is een voorbeeld voor meer gemeenten in Nederland".

In zijn antwoorden op de vragen van de SP-fractie in de Tweede Kamer geeft Van der Burg aan dat het COA inmiddels met de gemeente Horst aan de Maas contact heeft opgenomen over een mogelijke transitie van de locatie voor crisisnoodopvang naar het COA. De staatsecretaris schrijft dat hij over de afspraken die uit deze contacten voortkomen, indien noodzakelijk, ook zelf contact zal opnemen met burgemeester Palmen. Inmiddels heeft Palmen - ook via de media - laten weten dat de gemeente Horst aan de Maas met het COA overeen is gekomen om aan het verzoek van de transitie naar langdurige opvang van statushouders tegemoet te komen.

U bent hier