h

Antwoord B&W Venlo op vragen over huisvesting arbeidsmigranten aan de Venrayseweg in Blerick

1 februari 2023

Antwoord B&W Venlo op vragen over huisvesting arbeidsmigranten aan de Venrayseweg in Blerick

Op 31 januari 2023 ontving de SP Venlo antwoord op vragen die ze 20 november 2022 gesteld heeft aan het College van B&W van Venlo naar aanleiding van het afkopen van bezwaren van omwonenden tegen de massale huisvesting van 800 arbeidsmigranten aan de Venrayseweg in Venlo. De SP noemde de handelwijze van Kafra een giftig recept voor tweespalt in de buurt en daarom verwerpelijk.

In haar reactie (zie bijlage) distantieerde B&W van Venlo zich van de door De Limburger ('afkopen') en de SP ('met geld smijten') gebruikte woorden. B&W gaven overigens wel antwoord op de vragen die de SP gesteld heeft. Het college van B&W van Venlo spreekt liever over een "omgevings-vergoeding", waarmee de omgeving gecompenseerd wordt voor "eventuele aanpassingen of omgevingswijzigingen"... B&W van Venlo negeren daarbij echter het feit dat die zogenaamde "omgevingsvergoeding" door Kafra alleen verstrekt zou worden als alle omwonenden in ruil voor de vergoeding hun bezwaren tegen die "aanpassingen" (waarbij het feitelijk gaat over te verwachten overlast voor de buurt) in zouden trekken. In de ogen van de SP gewoon chantage!

Opvallend is dat B&W zeggen dat ze veel waarde hechten aan de zogenaamde "omgevingsdialoog". Maar die "omgevingsdialoog" (de gesprekken tussen Kafra en de omwonenden) heeft feitelijk niet geleid tot een overeenstemming tussen Kafra en de omwonenden. Vandaar dat Kafra de bezwaren afkocht. B&W stelt dat zij niets te maken heeft met de manier waarop Kafra met de omwonenden omgaat. De gemeente Venlo ziet geen reden om de verleende omgevingsvergunning in te trekken en zegt slechts de mogelijke aanpassingen én de huisvesting van een groep Oekraïeners (400) te regelen. Het gegeven dat er nu voor de helft van het project geen arbeidsmigranten gehuisvest worden plaatst de gang van zaken in een vreemd daglicht. Want aanvankelijk stelde Kafra dat de 800 plekken voor arbeidsmigranten persé nodig waren in verband met de grote vraag naar arbeidskrachten in de regio.

B&W van Venlo stellen tenslotte in haar reactie op de brief van de SP Venlo dat zij bij de beoordeling van een vergunningaanvraag voor de huisvesting van arbeidsmigranten alleen kijkt naar wet- en regelgeving en of de omgevingsdialoog zorgvuldig gevoerd is. Uit eerdere berichten van de omwonenden - ook in De Limburger - blijkt dat er van zo'n zorgvuldige omgevingsdialoog in dit geval geen sprake is geweest. Dat roept de vraag op hoe de gemeente gecontroleerd heeft of er sprake was van zo'n 'zorgvuldige omgevingsdialoog'.

Reactie toevoegen

U bent hier