h

'Blokkendoos' van distributiebedrijf Geodis mag van B&W gebouwd worden

22 december 2022

'Blokkendoos' van distributiebedrijf Geodis mag van B&W gebouwd worden

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Het college van B&W van Horst aan de Maas heeft besloten dat de bouw van een 'blokkendoos' door distributeur Geodis door mag gaan. 25 Oktober 2022 lieten omwonenden, de Werkgroep Arbeidsmigranten en vereniging Behoud de Parel nog weten dat zij het daar niet mee eens zijn (lees hier het verslag van de hoorzitting van de Commissie Bezwaar en Beroep). Enige postieve puntje: De commissie Bezwaar en Beroep vond dat de Werrkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten recht van spreken had in haar bezwaren. De gemeente probeerde tijdens de hoorzitting nog de woordvoerder van de werkgroep, Paul Geurts (zie foto), de mond te snoeren.

Paul Geurts: "Mooi dat de commissie de werkgroep 'ontvankelijk' verklaart. Maar ondertussen worden de bezwaren van ons, de omwonenden en van verenighing Behoud de Parel aan de kant geschoven". Op één punt kregen de klagers wél gelijk: binnen het plan van Geodis werd niet voldaan aan regels die de gemeente zelf gesteld heeft. De commissie heeft het college van B&W daar op gewezen. Die paste op haar beurt het plan wat aan, waardoor de vergunningverlening, wat B&W betreft, tóch gewoon door kan gaan.

In het advies van de Commissie Bezwaar en Beroep werd nauwelijks ingegaan op de zaken die tijdens de hoorzitting naar voren kwamen. Zo is Paul Geurts met name ingegaan op het feit dat er nauwelijks sprake is geweest van een zogenaamd "omgevingsgesprek". Zo'n omgevingsgesprek heeft de gemeente Horst aan de Maas verplicht gesteld bij dit soort ontwikkelingen. De commissie heeft in haar advies geschreven dat er wel sprake zou zijn geweest van een deugdelijk omgevingsgesprek. Daarbij is de commissie volledig afgegaan op de gegevens die de gemeenbte ter beschikking heeft gesteld. De gegevens die Paul Geurts tijdens de hoorzitting naar voren heeft gebracht zijn door de commissie volledig genegeerd. Duidelijk blijkt ook uit het advies van de commissie aan B&W, dat zij niet gekeken heeft naar de regeling "Omgevinsggesprek", waarin staat hoe de procedure gevoerd zou moeten worden.

Al met al een teleurstellende uitspraak van B&W, waaruit te meer blijkt dat ze haar voornemen ('minder blokkendozen en minder toestroom van arbeidsmigranten' in 2023) loos is...

U bent hier