h

"Nu is het genoeg!"

18 september 2022

"Nu is het genoeg!"

Foto: SP / SP

"Nu is het genoeg". Dat kwam luid en duidelijk uit de kelen van duizenden demonstranten in Den Haag. Samen met die duizenden anderen stond de delegatie van zes SP-leden uit Horst aan de Maas zaterdag 17 september 2022 op het Koeplein in Den Haag. Zij protesteerden mee tegen kabinet Rutte. Want de kosten voor bijvoorbeeld energie, boodschappen, tanken, huren en zorg - die als gevolg van de inflatie enorm toenemen - moeten nu omlaag! En dat kán: de winsten van grote bedrijven waren in 23 jaar niet zo hoog als nu. "Zet die winsten in om de kosten nu te verlagen". Dat was de boodschap van Lilian Marijnissen en de vele demonstranten op het plein aan het kabinet.

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas
In de maanden voorafgaande aan de dag van het PrinsjesdagProtest stond de SP ook in het centrum van Horst en Sevenum steunbetuigingen op te halen en de mensen de gelegenheid te geven aan Rutte een boodschap te sturen. Dat resulteerde in een lange boodschappenlijst, die samen met de vele andere boodschappenlijsten uit het land - zo'n 200 meter lang! - tijdens de demonstratie uitegrold werd.

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas
Dinsdag 20 september 2022 presenteert het kabinet de plannen. Met het oog daarop betoogden Marijnissen en verschillende gastsprekers (zie het eerste filmpje onder dit bericht) dat er een maximum ingesteld moet worden voor de energierekening waardoor deze omlaag gaat en de energiebedrijven genationaliseerd moeten worden, zodat er geen publiek geld naar private winsten gaat. "Verlaag de prijzen voor de boodschappen en het tanken en breng de zorgkosten en de huren omlaag", aldus Marijnissen.

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas
Marijnissen vervolgt: "Dit kabinet Rutte/Kaag stelt dit jaar niet of nauwelijks meer wat te kunnen doen, maar voor velen duurt dit jaar nog veel te lang. Landen om ons heen nemen volop crisismaatregelen, dus als het Rutte en Kaag niet lukt, moeten ze plaatsmaken voor anderen die het wel kunnen". Dat laatste werd met veel instemmend gejuich begroet door de aanwezige demonstranten. Ook op de boodschappenlijsten - onder andere ingevuld door veel burgers uit Horst aan de Maas - lieten weten dat Rutte al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen is.

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas
Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas
Na de toepspraken op het Koeplein trokken de demonstraten in optocht langs het Ministerie van Financiën, waar Kaag (D66) resideert en het Torentje, waar Rutte zijn plannetjes uitbroed om de grote bedrijven in Nederland nog beter te kunnen bedienen...

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas
De duizenden - waaronder dus de SP'ers uit Horst aan de Maas - gaven gisteren een duidelijk signaal: "Pak de winsten, verlaag de rekening. Samen kunnen we hiervoor zorgen. Samen gaan we dit winnen!"

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas
Na de demonstratie gingen de SP'ers uit Horst aan de Maas moe maar voldaan met de trein naar huis. Net zoals al die andere demonstranten, die na dit PrinsjesdagProtest niet zullen stoppen met actievoeren. Het PrinsjesdagProtest is een mooie stap in het opbouwen van de verdere campagne om rechtvaardige oplossingen te krijgen voor de armoede die velen nu al ervaren of gtegemoet zien. Actie voeren geeft voor veel mensen hoop en vertrouwen. Om groter en sterker te worden moet de steun voor de SP-plannen verder groeien. Daarvoor komen er in het hele land meer dan 30 lokale campagnebijeenkomsten. Wilt u meedoen? Meld u dan aan via uw email naar horstaandemaas@sp.nl onder vermelding van "Nu is het genoeg! Ik doe mee met de koopkrachtacties".

En nog enkele impressies van de manifestatie:

 

Reactie toevoegen

U bent hier