Geslaagde Limburgdag SP
Geslaagde Limburgdag SP
Zaterdag 24 september organiseerde de SP Limburg een Limburgdag in het Gouvernement aan de Maas. Zo'n 140 mensen, leden en niet leden, maakten kennis met het werk van de SP-fractie in Provinciale Staten. Onder andere de Horstenaren Paul Geurts en Thijs Coppus, beiden oud Statenleden, kwamen aan het woord.
De Limburgdag startte met een videoboodschap van Lilian Marijnissen. Vervolgens werden de oud Statenleden Peter van Zutphen, Paul Geurts en Thijs Coppus op het podium uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen in Provinciale Staten. Peter van Zutphen ging in op de manier waarop de SP zich "in the picture' werkte om de eerste zetels in de Staten van Limburg te veroveren. Van Zutphen (Heerlen) was samen met Paul Geurts (Horst) de eerste SP'er in Provinciale Staten van Limburg. Paul Geurts vertelde over de manier waarop de twee bij hun entree in de Staten door andere partijen werden geïntimideerd naar aanleiding van hun kritische inbreng. Zelfs Groen Links en de PvdA lieten zich niet ombetuigd in hun drang om de SP naar de zijlijn te drijven. Dat hen dat niet lukte, bleek wel uit het relaas van Thijs Coppus, die als lijsttrekker van de SP in 2007 maar liefst negen zetels wist te verwerven. In die periode - zo vertelde Coppus - startte de SP een campagne tegen de verkoop van Essent, de energiemaatschap-pij waarvan de aandelen toentertijd nog in handen was van gemeentelijke en provinciale overheden. Na de campagne stemde de meerderheid van de Staten tóch vóór verkoop van Essent (lees hier het artikel over dat besluit in de Staten). Nu de energieprijzen anno 2022 sky-high stijgen, krijgt de SP alsnog gelijk met haar standpunt dat de overheid de baas moet blijven over nutsbedrijven als bijvoorbeeld energieleveranciers.
Na de oud Statenleden kwam Arnout Hoekstra, landelijk secretaris van de SP, aan het woord. Hij gaf een toelichting op het belang van Provinciale Staten voor de SP. Daarbij benadrukte Hoekstra dat een stem bij de Statenverkiezingen tegelijkertijd een stem is op de Eerste Kamer. Met die stem kun je dus tegelijk ook invloed uitoefenen op de landelijke politiek.
- Zie ook:
- Verkiezingen
Reactie toevoegen