h

Geslaagde actie voor koopkrachtherstel in Horst

28 augustus 2022

Geslaagde actie voor koopkrachtherstel in Horst

Foto: SP / SP

Zaterdag 27 augustus: zeven SP-ers van de afdeling Horst aan de Maas staan op het Lambertusplein in het centrum van Horst. Passanten worden door hen aangesproken. Of zij ook een boodschap hebben voor Rutte? En dat is veelvuldig het geval. Negenenzestig mensen gaan naar de tafel, waarop ze hun boodschap aan Rutte op de boodschappenlijst kunnen plaatsen. En zo'n 30 mensen willen op de hoogte gehouden worden over de koopkrachtactie. De mensen die voorbij komen krijgen ook een krantje met de "Koopkrachtknallers" van de SP en informatie over de gigantische winsten van supermarkten, energieleveranciers en bedrijven als Shell en Chevron. Omroep Horst aan de Maas besteedt via een televisieuitzending aandacht aan de actie.

Nog veel meer mensen geven bij de SP-vrijwilligers aan dat ze het eens zijn met de actie van de SP om de koopkracht te verbeteren en in dat kader de boodschappen betaalbaar te maken, de energiekosten omlaag te brengen, het tanken goedkoper te maken, de huren te bevriezen en het eigen risico af te schaffen (de vijf koopkrachtknallers van de SP). De mensen die de boodschappenlijst aan Rutte invullen wijzen ook op andere zaken. Zoals de oproep om te investeren in jeugd- en verslavingszorg. "Zorg er voor dat onze kinderen woonruimte krijgen en hou dit betaalbaar" is bij één van de passanten uit het hart gegrepen. Veel mensen geven - op heel verschillende manieren - aan dat Rutte beter op kan stappen. Eén passant schrijft: "Opstappen! Door uw beleid is de kloof tussen arm en rijk in Nederland alleen maar groter geworden" en "Ik heb medelijden met je, stop er eens mee". Een andere boodschap: "Iedereen eerlijk belasting betalen. Grootverdieners dus ook!". Iemand die Rutte niet per sé kwijt wil schrijft wel: "Hou je ogen open voor de gewone doorsnee mensen, zodat je kunt zien in welke situatie ze terecht zijn gekomen". Een beginnend studente die voorbij komt schrijft: "Prijzen boeken en onderwijs moeten omlaag. Niet betaalbaar meer!" En twee medewerkers van de Sociale Werkplaats, die eerder al een boodschap hadden opgeschreven, komen later nog eens terug. Ze willen aan Rutte kwijt: "Blijf van de Sociale Werkplaatsen af".

Deze boodschappen en de vele andere boodschappen op de boodschappenlijst aan Rutte worden op zaterdag 17 september (start 13.00 uur) op de Koemarkt (nabij het Mailieveld) in Den Haag symbolisch overhandigd. Dan vindt het "Prinsjesdagprotest" plaats. De dinsdag na deze dag is het namelijk Prinsjesdag en dan maakt de koning bekend welke maatregelen er genomen worden om de koopkracht van de burgers te verbeteren. Mensen die ook willen protesteren in Den Haag kunnen dat vóór donderdag 15 september doorgeven via een emailbericht aan "horstaandemaas@sp.nl" (met als onderwerp: "Ik ga mee naar het Prinsjesdagprotest in Den Haag)". Ze worden dan zo snel mogelijk geïnformeerd over hoe ze mee kunnen naar het Prinsjesdagprotest.

Zaterdag 10 september staan de SP'ers in het centrum van Sevenum, zodat de mensen daar ook hun boodschap aan Rutte door kunnen geven.

Foto: Pieter Graste / SP Horst aan de Maas

Reactie toevoegen

U bent hier