h

Werkgroep Arbeidsmigranten nodigt Pools Europarlementariër uit voor rondleiding huisvestingslocaties arbeidsmigranten

11 juli 2022

Werkgroep Arbeidsmigranten nodigt Pools Europarlementariër uit voor rondleiding huisvestingslocaties arbeidsmigranten

Foto: - / Robert Biedron

Donderdag 15 juni berichte de NOS over een actie van de Poolse Europarlementariër Robert Biedron, om burgers in Polen te informeren over de risico's van werken in landen als Nederland. Volgens de Europarlementariër moeten zijn landgenoten beter worden voorgelicht, omdat de kans bestaat dat ze hier niet goed worden behandeld.

In een brief van de Werkgroep Arbeidsmigranten Horst aan de Maas (zie bijlage) aan de Europarlementariër schrijft de werkgroep dat ze alle begrip hebben voor zijn waarschuwing aan het adres van de Polen. De werkgroep wijst er in hun brief op dat in de regio Noord-Limburg de problematiek rond arbeidsmigratie de laatste jaren enorm is toegenomen. “De regio kent veel glastuinbouw en heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot een logistieke hotspot. Het gevolg is dat veel logistieke bedrijven zich hier vestigen en de vraag naar vooral goedkoop personeel groter is dan de regio kan leveren. Dit heeft geleid tot een enorme groei van het aantal arbeidsmigranten. De verwachting is dat onze lokale bevolking in de komende jaren voor 25% uit arbeidsmigranten zal bestaan”.

Gewezen wordt op de enorme belasting van de komst van arbeidsmigranten voor de lokale woningmarkt en de uitbuiting van arbeidsmigranten, zowel wat betreft huisvesting als wat betreft beloning.

In een rondleiding hebben we een Tweede Kamerlid, een lid van Provinciale Staten in Limburg, en een lid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas laten zien hoe de arbeidsmigranten in Horst aan de Maas worden gehuisvest. Het verslag van die rondleiding heeft de werkgroep als bijlage meegestuurd met de brief (lees hier het artikel over die rondleiding), evenals het rapport van de Commissie Roemer, met aanbevelingen hoe de situatie voor arbeidsmigranten in Nederland verbeterd kan worden.

De werkgroep wijst er op dat lokale politici geneigd zijn mee te werken aan het creëren van het probleem. Zo worden volgens de werkgroep vergunningen voor het bouwen van huisvesting voor arbeidsmigranten verleend zonder de plaatselijke bevolking te raadplegen, wat in Horst aan de Maas feitelijk verplicht is. “Lokale en nationale politici hebben zichzelf niet voldoende regels opgelegd om de arbeidsmigratie in goede banen te leiden. Bovendien houden zij zich niet aan deze afspraken. Het bedrijfsleven wordt op geen enkele manier gehinderd en wordt zelfs gefaciliteerd bij het uitbuiten van arbeidsmigranten”.

De werkgroep geeft in haar brief aan graag samen te werken met de Poolse Europarlementariër Biedron om dit probleem uit de wereld te helpen en nodigt hem uit Horst aan de Maas te bezoeken om met eigen ogen te zien hoe de omstandigheden zijn waarin arbeidsmigranten hier leven.

Reactie toevoegen

U bent hier