h

SP vraagt Knops opnieuw zélf te vragen naar onafhankelijk onderzoek

5 juli 2022

SP vraagt Knops opnieuw zélf te vragen naar onafhankelijk onderzoek

Foto: Michael Van Rengs / SP Horst aan de Maas

Begin dit jaar schreef de SP een brief aan oud-staatssecretaris en oud-wethouder Raymond Knops (CDA) met de oproep om zélf te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de uitvoering van de Ruimte-voor-Ruimte-regeling in Horst aan de Maas (lees hier het artikel over die oproep). NRC en De Limburger schreven eerder dat Knops bevoordeeld was bij de koop van grond en de vergunning voor de bouw van een woning én dat hij Horstenaren gedwongen zou hebben te betalen voor een vergunning voor de bouw van een woning in het kader van de Ruimte-voor-Ruimteregeling. Knops heeft niet gereageerd op die brief. Reden voor de SP om de oproep aan Knops te herhalen (zie bijlage). De SP doet dat omdat Knops in een interview in De Limburger ontkende dat er sprake is geweest van bevoordeling. En aan de rechter vroeg Knops om NRC en De Limburger te dwingen te komen tot rectificatie van beschuldigingen.

De SP schrijft dat het haar verbaast dat Knops niet gereageerd heeft. Omdat een onafhankelijk onderzoek ook voor hem de mogelijkheid biedt om duidelijkheid te scheppen. En vooral ook omdat Knops tijdens de rechtszaak het journalistiek onderzoek naar integriteit in Limburg vergelijkt met criminele „ondermijning” door nepnieuws en „trial by media”. De SP wil – net als Knops – ondermijning bestrijden. Daarvan is volgens de SP óók sprake bij niet integer handelen.

De SP stelt in haar brief aan Knops dat in een integere cultuur wordt gehandeld op een wijze die uitlegbaar en verantwoordbaar is. “Gedrag dat daarbij past, is dat niet alleen naar de letter gehandeld wordt, maar ook naar de geest van de wet. Integriteitschendingen zijn afwijkingen van het integere (gewenste) gedrag. Het is gedrag dat afwijkt van de geldende morele waarden en normen (en regels), zoals fraude, corruptie, belangenverstrengeling, lekken van informatie of oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen”, aldus de SP. Juist omdat niet–integer handelen binnen een organisatie niet toe te schrijven is aan één of meer rotte appels, maar onderdeel uitmaakt van de cultuur van de organisatie is het volgens de SP van belang daar waar integriteit in negatieve zin aan de orde is, dat bloot te leggen. In het belang van die organisatie. En daar waar die organisatie de overheid betreft is dat óók in het belang van de burgers, die er op moeten kunnen vertrouwen dat de bestuurders, die zij gekozen hebben, integer handelen. En als daar twijfel over is, is het van belang dat te onderzoeken. Om die twijfel weg te nemen. Of om er van te leren. Of  – als er toch sprake is van niet-integer handelen – om te kijken op welke wijze de organisatie en/of de cultuur van die organisatie aangepakt moet worden.

De SP hoopt dat een verzoek van Knops om een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken er toe zal leiden dat het gemeentebestuur haar eerdere besluit om geen onafhankelijk onderzoek te laten verrichten zal heroverwegen.

Reactie toevoegen

U bent hier