h

Verkiezingen Horst aan de Maas: groot verlies CDA!

17 maart 2022

Verkiezingen Horst aan de Maas: groot verlies CDA!

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Met een daling met ruim eenderde (4 zetels) van het aantal zetels van het in 2018 behaalde aantal zetels (toen 10, nu 6!) Met één restzetel wordt het verlies nog wat beperkt en heeft het CDA uiteindelijk zeven zetels. Daarmee is het CDA in 2022 de grote verliezer van de verkiezingen in Horst aan de Maas. Het CDA blijft nog wel de grootste fractie. Twee nieuwe partijen deden hun definitieve intrede in de raad: Perspectief (bijna 12% - 3 zetels) en BVNL (8,1% - 2 zetels). De PvdA steeg met 3,7% naar 13,9% (3 zetels en één restzetel, maakt vier zetels). Essentie (18,6% - 5 zetels), D66/GroenLinks (14,9% - 4 zetels) en VVD (8,9% - 2 zetels) bleven stabiel. Deze uitslag zal per saldo - ondanks het grote verlies van het CDA - weinig veranderen in Horst aan de Maas. Oppositie - van buiten de raad, door de SP - zal hard nodig zijn!

Met deze uitslag (zie voor het complete overzicht de bijlage) kunnen de huidige coalitiepartijen (CDA, Essentie, D66/GroenLinks en PvdA) feitelijk gewoon doorgaan. De mogelijkheid dat Essentie, D66/GroenLinks, PvdA en een vierde partij samen - met uitsluiting van het CDA - een coalitie vormen is aanwezig (samen hebben ze dan meer dan de helft van de zetels). Maar verwacht mag worden dat deze partijen daar niet de moed toe hebben. Of het CDA gezien het grote verlies en de integriteitskwestie rondom hun lijsttrekker Rudy Tegels zélf zou besluiten om zich deze keer niet beschikbaar te stellen voor het College van B&W, lijkt even onwaarschijnlijk.

Het is moeilijk uit de uitslag op te maken welke van de deelnemende partijen de stemmen van de SP (in 2018 14% - 4 zetels) binnen heeft gehaald. Maar een gedeelte van de SP-achterban zal waarschijnlijk niet naar het stembureau zijn gegaan (hoewel de daling van het totaal aantal stemmen niet zo groot is - rondom de 2%), een deel lijkt naar de PvdA te zijn gegaan en ook Perspectief zal een deel van haar stemmen te danken hebben aan de oud-SP-stemmers.

Wat deze uitslag uiteindelijk voor het gemeentebeleid van de komende jaren zal betekenen is moeilijk te voorspellen. Maar gezien de grote kans dat de huidige coalitie terugkeert is de verwachting niet ongegrond dat het beleid ook min of meer hetzelfde zal blijven. Dat betekent concreet dat de SP - met acties samen met de buurten - van buiten de gemeenteraad aan de slag moet, om de omstandigheden in Horst aan de Maas te verbeteren. Mocht de lezer van dit artikel daar aan mee willen helpen? Word lid.

Reactie toevoegen

U bent hier