h

Geen nieuwe biomassacentrale aan de Schengweg Horst

8 februari 2022

Geen nieuwe biomassacentrale aan de Schengweg Horst

Bewoners uit Horst (met name uit de Norbertuswijk) en Meterik hebben zich samen met de dorpsraden van Horst en Meterik en het Wijkcomité Norbertus uitgesproken tegen de plannen van paprikakwekerij Litjens om een nieuwe biomassacentrale in het gebied Veld-Oostenrijk te bouwen. Zij vinden dat de nieuwe biomassacentrale gevaarlijke luchtvervuiling oplevert die de gezondheid van inwoners uit het vlakbij gelegen Horst en Meterik schaadt. Houtgestookte biomassacentrales zijn niet duurzaam. Ze stoten tweemaal zoveel CO2 uit als de huidige gasinstallatie van Litjens. En de biocentrale kan ook zorgen voor mogelijke geur-, geluid- en verkeersoverlast. De gemeente Horst aan de Maas liet uitrekenen dat er nu al veel meer biomassa in Horst aan de Maas wordt verstookt dan dat er regionaal voorhanden is. Hout voor de nieuwe centrale moet dan ook worden aangevoerd uit landen als Canada, de Verenigde Staten, Rusland of de Baltische staten.

Tijdens een thema-vergadering van de gemeenteraad over de "Warmtevisie" liet verantwoordelijk wethouder Kuipers weten dat er geen nieuwe biomassacentrale zou moeten komen aan de Schengweg in Horst en dat wat hem betreft de gezondheid voorop zou moeten staan. Maar de vraag is volgens de wethouder of de gemeente Horst aan de Maas gaat over de vergunning voor een biomassacentrale op houtstook. Die zou de gemeente daarom niet tegen kunnen houden, als er een vergunning verleend wordt. De gemeente wenst zich - volgens de wethouder - te houden aan de wet. In een motie van SP, PvdA en Perspectief  wordt opgeroepen een biocentrale tóch tegen te houden. Volgens de drie fracties gaat de gemeente wél over het ruimtelijk aspect van deze zaak. En ook op die grond kun je de bouw van een nieuwe biomassacentrale tegenhouden.

De motie werd naast de indienende fracties ook ondersteund door de fractie BVNL. VVD, Essentie en CDA stemden tegen de motie. Zij stelden dat er nog geen officiële aanvraag ingediend was én ondersteunden het betoog van de wethouder dat de gemeente zich zou moeten houden aan de wet. Dat betekent dat de bewoners nog niet gerustgesteld zijn en zij blijven dus actie voeren tegen de komst van de biocentrale. Daarbij kunnen ze rekenen op de steun van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier