h

SP: "Versoepeling regels omtrent belangenverstrengeling ongewenst"

6 november 2021

SP: "Versoepeling regels omtrent belangenverstrengeling ongewenst"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de gemeenteraadsvergadering van 19 oktober 2021 stelde het College van B&W voor om het zogenaamde Reglement van Orde van de gemeenteraad te wijzigen. Het artikel in het reglement dat gewijzigd werd (zie het wijzigingsvoorstel in de bijlage), ziet erop toe dat er bij (burger)raadsleden geen belangenverstrengeling optreedt, of dat zij niet in conflict komen in hun rol als werknemer versus gemeenteraadslid. Volgens B&W moest het artikel versoepeld worden, zodat men eerder als (burger)raadslid in aanmerking zou kunnen komen. De SP - bij monde van fractievoorzitter Sonja van Giersbergen - is het niet eens met deze versoepeling en liet dat merken.

Wat is er aan de hand? Eén van de fracties in de gemeenteraad - Belang van Nederland (BVNL) - wil een burgerraadslid laten benoemen dat bij de "Veiligheidsregio Limburg Noord" (een organisatie die onder regie staat van de gemeenten) werkt. Het Reglement van Orde (RvO) staat dit echter niet toe. Het argument voor de aanpassing van het artikel in de RvO is volgens B&W dat er een te hoge drempel zou zijn voor sommige mensen om burgerraadslid te worden. Terwijl die “drempel” bedoeld is om belangenverstrengeling te voorkomen óf om te voorkomen dat mensen in een dubbele positie komen.

De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft een functie in de uitvoering van de coronamaatregelen. Zoals bekend heeft BVNL – waar het voorgedragen burgerraadslid lid van is – een nogal afwijkend standpunt met betrekking tot die coronamaatregelen. Het is denkbaar dat de veiligheidsregio bepaald beleid uitvoert, dat mede namens het burgerraadslid die dat uit moet voeren, in de raad wordt bestreden. Dat betekent dus twee tegenstrijdige stemmen in één persoon verenigd. Dat schept verwarring die onwenselijk is.

Met haar voorstel wilde het College van B&W de beperking wegnemen die tot nu toe gold in het RvO, "omdat die een belemmering zou zijn om (burger)raadsleden te werven". "Maar", zo stelde Sonja van Giersbergen in de raadsvergadering: "Als een fractie problemen heeft met het werven van leden voor haar fractie (of kandidaten voor verkiezingen) dan is dat vooral een probleem van die fractie. Niet van het gemeentebestuur. In ieder geval  zou dat al helemaal niet moeten leiden tot het versoepelen van de regels. Want waarom zouden we dan überhaupt moeilijk doen en niet iedereen toelaten, met als gevolg dat uiteindelijk ook kwaadwillenden deel gaan nemen, met ondermijning als gevolg?" Ondanks de waarschuwing van SP-woordvoerder Van Giersbergen dat met het aannemen van dit voorstel een precedent geschapen wordt, wat ongewenst is, stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel.

Toch had de stellingname van de SP effect. In De Limburger van 6 november werd gemeld dat de betrokken kandidaat voor het burgerraadslidmaatschap - Sraar Theeuwen - zich teruggetrokken heeft als kandidaat. Waarom hij zich teruggetrokken heeft, wilde hij tegen de krant niet zeggen. Maar volgens BVNL zou hij zich teruggetrokken hebben naar aanleiding van een opinieartikel van Sonja van Giersbergen in de Hallo, waarin zij het standpunt va de SP met betrekking tot de regelementswijziging nog eens uiteen heeft gezet. Theeuwen zou zich onder druk gezet voelen door het opinieartikel, aldus BVNL in De Limburger. En daarmee zou de SP het burgerraadslidmaatschap van Theeuwen "geblokkeerd" hebben. Een wat vreemde redenering, zeker gezien het feit dat de meerderheid van de raad groen licht had gegeven voor toetreding tot de raad en er dus geen enkele blokkade lag of ligt. En je zou toch mogen verwachten dat een kandidaat(burger)raadslid tegen kritiek kan als hij die functie in wil nemen...

Reactie toevoegen

U bent hier