h

SP Horst aan de Maas: "Maak regels voor bijstand humaner"

22 oktober 2021

SP Horst aan de Maas: "Maak regels voor bijstand humaner"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Als je bijstand ontvangt ben je aan tal van regels gebonden. En die regels zijn in de loop van de tijd - vooral de laatste jaren onder de neoliberale kabinetten van Rutte - alleen maar strenger - en in sommige opzichten meedogenloos - geworden. Zo kun je gekort worden op je bijstandsuitkering als je te lang of te vaak bij elkaar verblijft. Dan kunnen de regels voor een gezamenlijke huishouding toegepast worden. Voor de handhaving van die regels wordt door veel gemeenten maatwerk toegepast. "Maatwerk" betekent in principe veel vrijheid voor de gemeente om wél of niet te handhaven. Voor bijstandsgerechtigden levert dat echter extra onzekerheid en spanning op. Omdat niet helder is hoe en wanneer de regels voor een gezamenlijk huishouden worden gehandhaafd. Daarbij komt dat de manier van handhaven in Nederland veelal gebaseerd is op wantrouwen van bijstandsgerechtigden en is het handhaven van de regels voor een gezamenlijk huishouden en de kostendelersnorm een dure en tijdrovende bezigheid. Reden voor SP-raadslid Mariet Roelofs om een brief te sturen naar het college van B&W van Horst aan de Maas (zie bijlage) met de vraag of er in de gemeente op dit punt een humaner beleid gevoerd zou kunnen worden.

In haar brief wijst Roelofs op de gemeente Tilburg, waar een experiment is doorgevoerd, waarbij bijstandsgerechtigden een half jaar mogen samenwonen zonder dat dit invloed heeft op hun uitkering. Het SP-raadslid zou graag zien dat de gemeente Horst aan de Maas, in navolging van dat voorbeeld, de regels voor samenwonen voor bijstandsgerechtigden (tijdelijk) versoepelt en samen met de gemeente Tilburg optrekt om veranderingen bij het Rijk af te dwingen op dit punt. In haar brief vraagt de SP aan B&W of ze het met de SP eens is dat de manier waarop het gezamenlijk huishouden - zoals deze nu (volgens de wet) moet worden nageleefd - onrechtvaardig, onterecht en onnodig is. De SP vraagt het college ook hoeveel geld en uren qua ambtelijke inzet er nu besteed worden aan het handhaven van de kostendelersnorm en het controleren op een gezamenlijk huishouden.

Naast het opvolgen van het voorbeeld in Tilburg vraagt de SP óók of het college bereid is om ouders met thuiswonende kinderen (tijdelijk) uit te zonderen van de kostendelersnorm. Het komt steeds vaker voor dat de (oudere) kinderen geen woning kunnen vinden (vanwege de wooncrisis, die in Nederland speelt) en dan min of meer noodgedwongen thuis moeten blijven wonen.

SP'er Roelofs vraagt tenslotte wanneer B&W met zulk beleid zou kunnen en willen beginnen en of zij wellicht meer en andere regels hanteert waarbij bijstandsgerechtigden gekort kunnen worden (zoals de kostendelersnorm) en die zij als onrechtvaardig beoordeelt en die daarom reden zou geven daar ook iets aan te doen.

Reactie toevoegen

U bent hier