h

Vragen SP over plaatsen laadpaal in Nieuwstraat niet beantwoord door wethouder Beurskens

9 september 2021

Vragen SP over plaatsen laadpaal in Nieuwstraat niet beantwoord door wethouder Beurskens

Foto: SP / SP Horst aan de Maas

Op 15 augustus 2021 heeft de SP-fractie in de gemeente Horst aan de Maas schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over het gebrek aan parkeerplaatsen in de straat, mede als gevolg van het plaatsen van een laadpaal. In de raadsvergadering van 7 september 2021was de behandeling van de vragen van de SP geagendeerd. Tijdens de vergadering stelde SP-woordvoerder Mariet Roelofs aanvullende vragen. Ze kreeg nauwelijks antwoord van de verantwoordelijk wethouder, Eric Beurskens.

De SP verweet de wethouder slecht te communiceren met de bewoners van de Nieuwstraat. En zij was niet de enige die B&W een tik op de vingers gaf over het gebrek aan communicatie met burgers. B&W kreeg vanuit de gemeenteraad ook bij andere agendapunten kritiek omdat ze slecht (of beter gezegd niet) communiceert met de burgers. 

Wethouder Beurskens had eerder via de griffier van de gemeenteraad laten weten dat hij de antwoorden niet vóór de raadsvergadering schriftelijk wilde beantwoorden, maar dat hij dat tijdens de raadsvergadering wilde doen. De SP pikte dat niet en eiste schriftelijke beantwoording. Op 6 september werden die antwoorden alsnog toegestuurd (zie de bijlage). Toen SP-raadslid Mariet Roelofs tijdens de raadsvergadering nog een aantal aanvullende vragen stelde, weigerde Beurskens die te beantwoorden, "want de SP had die vragen maar voor de raadsvergadering toe moeten sturen". Een vreemde gang van zaken. Wordt het college op de vingers getikt omdat ze slecht communiceert en als reactie daarop communiceert de wethouder helemaal niet meer.

SP-woordvoerster Roelofs vertelde in de raadsvergadering dat uit de aan de SP-brief toegevoegde petitie blijkt dat het grootste deel van de straat problemen heeft met de manier waarop het plaatsen van de laadpaal in zijn werk is gegaan. De bewoners hebben vaker geprobeerd hier contact over te krijgen met de gemeente, maar dat is niet serieus genomen.

Verder meldde Roelofs dat uit berichtgeving van de provinciale omroep L1 is gebleken dat de laadpaal een geluid produceert, dat vooral in de nacht overlast veroorzaakt. Zij vroeg de wethouder of hij al onderzoek had gedaan naar de oorzaak van dat geluid en of dat gevaar betekent voor de omwonenden. Een antwoord bleef uit.

Beurskens reageerde ook niet op de opmerking van Roelofs dat ze het oppvallend vindt dat - nadat de onrust bij de bewoners van de Nieuwstraat naar buiten was gekomen - ineens in de Hallo en De Limburger bekend werd gemaakt dat er 24 laadpalen verspreid over Horst aan de Maas geplaatst gaan worden. "Waar?", wilde de SP-er weten en is voor het plaatsen van die laadpalen een aanbesteding uitgeschreven. Wethouder Beurskens ging wél in op die laatste vraag. De aanbesteding was uitgevoerd door de provincies Limburg en Brabant. Maar wat daar precies uitgekomen was, wist hij niet... Ook op de vraag of de de gemeente er iets aan verdient als een exploitant elektriciteit op een laadpaallocatie gaat aanbieden. Beurskens bleef het antwoord schuldig!

De SP-woordvoerder stelde in haar betoog dat naar aanleiding van de publicaties in de media over de onrust in de Nieuwstraat ook bewoners uit de Torenstraat contact hadden opgenomen met de SP. Deze bewoners melden dat op het Parkeerplein achter de Action problemen zijn ontstaan. Ook zij geven aan dat er veel te weinig parkeerplaatsen zijn. Daar heeft dat vooral te maken met de komst van de Action. Ook daar hebben bewoners de gemeente geschreven over de problemen en ook zij hebben geen reactie ontvangen. Tijdens de raadsvergadering gaf Beurskens aan niets te weten van klachten of vragen van de bewoners aan de Torenstraat.

De laatste vraag die aan de wethouder werd gesteld, was wat hij ging doen om de zorgen over parkeerproblemen aan de Nieuwstraat en Torenstraat weg te nemen. Zijn antwoord: "Niets"! Ondertussen weten de bewoners van de Nieuwstraat dusnog steeds niets. Behalve dan dat de bewoners - als ze het niet eens zijn met de plaatsing van de laadpaal - volgens Beurskens maar bezwaar moeten aantekenen. De SP in commentaar op deze dooddoener: "Dat noem je nou eens echt 'met een kluitje in het riet sturen', dat heeft dus niets te maken met goed communiceren, maar alles met arrogantie van de macht. Kennelijk interesseert het college de zorgen van burgers geen moer!"

Reactie toevoegen

U bent hier