h

Vragen SP Horst aan de Maas inzake huisvesting arbeidsmigranten in Sevenum

1 augustus 2021

Vragen SP Horst aan de Maas inzake huisvesting arbeidsmigranten in Sevenum

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

De SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft schriftelijke vragen gesteld over de nieuwste plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten in Sevenum. De SP reageert daarmee op een brief van bewoners van de Dorperdijk, Zeesweg, Venloseweg, Klassenweg, Romerweg en Laarweg in Sevenum (zie bijlage), die verbaasd en ontsteld zijn over het besluit van de gemeente om vergunning te verlenen voor het realiseren van onder andere een verblijfsgebouw voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de Zeesweg (52 plekken). Daarnaast stelt de SP vragen naar aanleiding van informatie die de fractie ontvangen heeft over plannen van Kafra Housing om het aantal plekken voor arbeidsmigranten bij het al bestaande gebouw van arbeidsmigranten uit te breiden van 416 naar 512 plekken. Over die uitbreiding stelde de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten ook een aantal vragen aan het college van B&W van Horst aan de Maas (zie bijlage).

De SP vraagt zich af of de initiatiefnemers van beide hiervoor genoemde plannen op de hoogte gebracht zijn van de richtlijnen voor een omgevingsgesprek (mondeling en/of schriftelijk). De SP vraagt dat, omdat de informatie die de fractie ontvangen heeft van bewoners uit Sevenum erop wijst dat er geen omgevingsgesprek heeft plaatsgevonden, terwijl de gemeente Horst aan de Maas een dergelijk omgevingsgesprek eist van initiatiefnemers.

Verder vraagt de SP of de gemeente – toen de kans daarvoor zich concreet aandiende – informatie heeft verstrekt aan de omwonenden over de plannen aan de Zeesweg en of de gemeente in latere instantie de omwonenden geïnformeerd heeft over de mogelijkheid voor de bewoners om (bij een omgevingsgesprek) ondersteund te worden door een (onafhankelijke) deskundige; de mogelijkheid dat de gemeente zich aan kan bieden als begeleider van de aanvrager en/of de buurt en de beschikbaarheid van de door de gemeente ontwikkelde “informatiekaart” over het omgevingsgesprek.

De SP is ook benieuwd wat de gemeente gaat doen indien niet voldaan is aan de richtlijnen voor een omgevingsgesprek, die onder andere voorschrijven dat de initiatiefnemer bij zijn vergunningaanvraag een verslag indient over het omgevingsgesprek, waar de omwonenden een reactie kenbaar kunnen maken aan de gemeente.

Bij de aanvraag voor de vergunning voor huisvesting aan de Zeesweg gaat het om de aanvraag van een agrarisch bedrijf. De SP vraagt het college van B&W of dit betekent dat de te huisvesten arbeidsmigranten alleen voor dit bedrijf werkzaam mogen zijn, of dat zij ook “uitgeleend” mogen worden aan andere (bijvoorbeeld logistieke) bedrijven.

Tenslotte vraagt de SP of – als inderdaad niet gehandeld is volgens de richtlijnen voor een omgevingsgesprek – de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van initiatiefnemers en de gemeente Horst aan de Maas in het geding zijn. En als dat het geval is, vraagt de SP het college hoe B&W denken hoe die geloofwaardigheid, c.q. betrouwbaarheid te herstellen, c.q. terug te winnen.

De Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten vraagt het college van B&W of het juist is dat het maximum aan huisvesting van arbeidsmigranten op één locatie is gesteld op 400 verblijfsplekken en zo ja of dat betekent dat Kafra Housing haar locatie aan de Erik de Rodeweg in Sevenum niet kan uitbreiden tot 512 plekken. De Werkgroep stelt die vraag omdat ze eerder in maart van dit jaar van een ambtenaar te horen heeft gekregen dat een maximum van 400 plekken zou gelden.

In De Limburger stelde Ruud van Heugten, directeur van ontwikkelings-bedrijf Greenport, dat naar aanleiding van de toename van nog meer logistieke gigahallen binnen Greenport er tot 2000 banen bij zullen komen. "Die 2000 banen zullen nagenoeg alle ingevuld worden door goedkope ongeschoolde arbeiders uit Oost-Europa", stelt de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten. "Die arbeidsmigranten moeten – buiten de bestaande aanwezige arbeidsmigranten - nog naar Nederland gehaald worden en er zal weer meer huisvesting voor gezocht moeten worden", concludeert de werkgroep. Vandaar de vraag van de werkgroep hoeveel grootschalige huisvestingslocaties er op dit moment vergund of binnenkort vergund worden en of daarmee het maximum van het aantal grootschalige huisvestingslocaties bereikt is. Ook vraagt de werkgroep in dit kader of het mogelijk is dat de maximaal drie grootschalige huisvestingslocaties in de gemeente (of aan de grens met de gemeente) geconcentreerd worden in een klein gebied rond Venloseweg /Zeesweg, het gebied waar Kafra Housing nu ook gevestigd is. Als dat het geval is, vraagt de werkgroep of dat vanuit beheersbaarheid en leefbaarheid wel gewenst is.

Reactie toevoegen

U bent hier