h

Kwaliteit HAP Venlo onvoldoende?

12 augustus 2021

Kwaliteit HAP Venlo onvoldoende?

Foto: Elianne Sweelsen / SP Venray

In oktober 2020 startte de SP in Venray en Horst acties om de Huisartsenpraktijk (HAP) in Venray te behouden. Een petitie werd gestart en moties van de SP in de gemeenteraden van Venray en Horst aan de Maas vóór behoud van de HAP Venray werden raadsbreed gesteund (lees hier een artikel over de acties). Desondanks besloot Cohesie, de coöperatie van huisartsen in Noord-Limburg, de HAP in Venray te sluiten en de mensen door te verwijzen naar de HAP in Venlo. Over de HAP in Venlo krijgt de SP nu - na de verhuizing zo'n vier maanden geleden - geregeld berichten die vaak niet positief zijn.

Het gaat over de lange wachttijden van terugbellen en daarna het wachten in Venlo zelf. De SP vindt dat een onacceptabele ontwikkeling. Tijdens de sluiting van het ziekenhuis in Venlo als gevolg van het hoogwater moest ook de HAP ergens anders heen. De communicatie daarover was ronduit slecht. Mensen die in die dagen naar de HAP belden kregen hierover helemaal niets te horen. Eigen huisartsen waren hiervan ook niet (allemaal) op de hoogte.

De SP is verbaasd dat Cohesie zelf niet ingrijpt om het niveau van de HAP weer te verbeteren. De SP in Venray heeft daarom vragen gesteld aan het Venrayse college van B&W.

In de brief aan B&W wordt geconstateerd dat de toezegging van Cohesie dat de kwaliteit van de HAP niet achteruit zou gaan maar juist zou verbeteren, tot op heden niet is nagekomen. Wat de SP in Venray vooral van het Venrayse college van B&W wil weten is of het college zelf op de hoogte is van deze situatie en of de wethouder al is gaan overleggen met Cohesie hoe dit toch komt en hoe dit verbeterd kan worden.

Wat de verplaatsing van de HAP in Venlo tijdens de hoogwateroverlast betreft wil de SP van het college weten of men er van op de hoogte was dat de HAP verplaatst zou worden en hoe de communicatie naar de bevolking geregeld was. De SP wil verder weten of Cohesie een draaiboek heeft voor dit soort noodsituaties en vraagt zich af - als dat het geval zou zijn - of daarin ook de communicatie naar de bevolking in de gemeenten Venray en Horst aan de Maas is meegenomen?

Algemeen concludeert de SP dat nu precies gebeurt, waar iedereen bij de aankondiging van de sluiting van de HAP in Venray voor waarschuwde: een verslechtering van de huisartsenzorg. Die is - mag geconcludeerd worden - buiten kantoortijden onvoldoende. De SP Venray wil van het Venrayse college dan ook weten welke middelen het heeft om met Cohesie afspraken te maken om de huisartsenpost weer voldoende te bemensen?

Heeft u goede of slechte ervaringen met de HAP Venlo, dan kunt u dat delen met de SP Venray, zodat de SP met nog meer informatie het gesprek met Cohesie en de HAP Venlo aan kan gaan.  Berichten kunnen verstuurd worden naar het emailadres van de SP Venray: venray@sp.nl 

Reactie toevoegen

U bent hier