h

Bewoners Nieuwstraat Horst wijzen op parkeerproblemen en vragen B&W om maatregelen

15 augustus 2021

Bewoners Nieuwstraat Horst wijzen op parkeerproblemen en vragen B&W om maatregelen

Foto: SP / SP Horst aan de Maas

82 Bewoners van de Nieuwstraat in Horst hebben een petitie ondertekend die gericht is op het gemeentebestuur van Horst aan de Maas met het dringende verzoek maatregelen te nemen, zodat de bewoners in staat zijn hun auto te parkeren in hun straat. Dat schrijft de SP in een brief (zie bijlage) aan het college van B&W ter ondersteuning van de bewoners.

De parkeerproblemen zijn ontstaan doordat er een tekort aan parkeerplaatsen zijn bij ’t Gasthoês, met als gevolg dat automobilisten van elders hun auto onder andere parkeren in de Nieuwstraat. Het probleem is nijpender geworden door het plaatsen van een laadpaal – zonder de bewoners daar vooraf over te informeren – waardoor er (structureel) twee parkeerplekken wegvallen voor bewoners in de Nieuwstraat.

In de brief meldt de SP dat vanuit bewoners contact is opgenomen met de gemeente – na het plaatsen van de laadpaal – maar dat heeft vooralsnog niet geleid tot verdere informatie vanuit de gemeente aan de bewoners. Dat was de directe aanleiding voor de bewoners een petitie te starten.

Naar aanleiding van de petitie vraagt de SP aan het college van B&W of zij op de hoogte is van de parkeerproblemen in de Nieuwstraat als gevolg van het parkeren van auto’s door automobilisten, die niet afkomstig zijn uit de Nieuwstraat (die in de Nieuwsstraat parkeren, omdat ze kennelijk elders geen parkeerplek kunnen vinden) en de plaatsing van een laadpaal (en het reserveren van twee parkeerplaatsen bij deze laadpaal). Als dat het geval is wil de SP weten of daartoe vergunning verleend en op welke manier over het plaatsen van de laadpaal gecommuniceerd is met de bewoners van de Nieuwstraat.

De bewoners dringen in hun petitie aan op maatregelen zodat zij normaal kunnen parkeren in hun straat en de SP vraagt of B&W bereid is aan dat dringende verzoek van de bewoners tegemoet te komen en zo ja, op welke manier het college dat wil doen. Tenslotte vraagt de SP of het college van B&W bereid is met de bewoners van de Nieuwstraat in overleg te gaan over te nemen maatregelen.

In De Limburger van 17 augustus 2021 zegt een woordvoerder van wethouder Beurskens (Essentie) dat de gemeente geen extra parkeerplaatsen wil realiseren omdat het beleid er juist op gericht is dat mensen minder gebruikmaken van de auto. SP-woordvoerder Paul Geurts daarover: "Op zich is het prima dat de gemeente beleid voert dat er toe leid dat er minder uitstoot plaats vindt. Dat is uiteindelijk beter voor het klimaat. Maar zo'n beleid moet wél gedragen worden door de burgers die er de gevolgen van ondervinden. Maar als de gemeente dit soort maatregelen niet communiceert met de buurt, krijg je daar natuurlijk geen draagvlak voor. En het beleid moet ook niet selectief mensen raken. Iemand die een elektrische auto kan betalen, heeft er voordeel mee. Maar mensen die - omdat man en vrouw bijvoorbeeld ieder een baan hebben, waar ze alleen met een auto naar toe kunnen - twee auto's hebben, worden dan de dupe van dat beleid. Als dit een voorbode is van hoe B&W de energietransitie in Horst aan de Maas wil gaan regelen, dan kunnen de mensen met de laagste inkomens het straks wel schudden... Dan draaien zij juist op voor de kosten van die transitie. Vaak wonen zij juist in woningen die het minst goed geïsoleerd zijn en dus noodgedwongen de meeste energie gebruiken. Voor zulk een beleid moeten we waken".

Lees en bekijk hier de berichtgeving (tekst en video) van L1 over de parkeerproblemen.

Reactie toevoegen

U bent hier