h

SP: Werkgevers en huisvesters moeten meebetalen aan integratie arbeidsmigranten

24 april 2021

SP: Werkgevers en huisvesters moeten meebetalen aan integratie arbeidsmigranten

In de gemeenteraadsvergadering van 20 april 2021 werd de agenda gedomineerd door voorstellen van B&W over regelingen met betrekking tot arbeidsmigranten. Naast de huisvesting werd ook gesproken over de integratie van arbeidsmigranten.

Wethouder Bouten (PvdA) wil dat arbeidsmigranten integreren in Horst aan de Maas. Wat de SP betreft is het vooral belangrijk dat de arbeidsmigranten de Nederlandse taal beheersen. Dat vindt de SP van belang, omdat je op die manier met andere mensen in contact komt. Dat is van belang als je wilt communiceren met je buren, maar zeker óók op het werk, al was het maar om onveilige situaties te voorkomen. En wat de SP betreft zijn het vooral de werkgevers en de huisvesters die de kosten voor die integratie (in de vorm van taallessen) moeten dragen.

Vorig jaar al diende de SP een motie in om instrumenten te ontwikkelen om werkgevers mee te laten betalen aan taalonderwijs voor arbeidsmigranten. Die motie werd door de gemeenteraad gesteund. Logisch, want degene die de lusten van arbeid heeft, moet ook de lasten dragen. De motie werd toen door de gemeenteraad gesteund. De wethouder gaf als reactie op de aangenomen motie aan hiermee aan de slag te gaan.

In de raadsvergadering van 20 april jl. kwam wethouder Bouten met het voorstel om € 251.000 vrij te maken voor de integratie van arbeidsmigranten. Dat budget is volgens de wethouder nodig om plannen te ontwikkelen. Maar uiteindelijk zal er een budget nodig zijn van € 600 tot € 1000 euro per persoon. Een ruwe schatting van de wethouder kwam uit op zo'n 6 tot 10 miljoen euro voor de hele regio. Wie dat gaat betalen? Wat de SP betreft niet de burgers van Horst aan de Maas. Daarvoor moeten de werkgevers en huisvesters de verantwoordelijkheid nemen, zo bepleitte SP-woordvoerder Sonja van Giersbergen. Daarop beloofde de wethouder dat er aan het begin van de zomer een voorstel komt over hoe de werkgevers en huisvesters (mee)betalen aan de kosten voor integratie. Ondertussen moest de raad wel instemmen met het vrijmaken van een bedrag van € 251.000 voor de integratie.

Als reactie diende de SP een voorstel in (zie bijlage), waarin opgeroepen werd het voorstel van B&W aan te houden totdat concreet duidelijk is welke bijdrage werkgevers en huisvesters van arbeidsmigranten leveren aan de integratie van die arbeidsmigranten. De meerderheid van de raad wees dit voorstel af. Nu is het maar afwachten of die ondernemers wel mee gaan betalen of dat het toch weer de belastingbetalers zijn, die deze kosten gaan dragen.

U bent hier