h

Spoor America

26 februari 2021

Spoor America

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Maandag 3 oktober 2016 presenteerde de SP Horst aan de Maas een rapport over de overlast van de treinen op het spoor, die inwoners van America ervaren. Inmiddels is er heel wat tijd verstreken en is er heel wat gebeurd op het gebied van geluidswerende maatregelen. In de raadsvergadering van 9 februari 2021 kwamen die ontwikkelingen aan de orde naar aanleiding van vragen van SP-raadslid Michael Van Rengs.

Naar aanleiding van de klachten van de bewoners in America heeft ProRail voorgesteld een geluidsdempende wand met daarop zonnepanelen te plaatsen. Met dat voorstel meende ProRail de in een bijeenkomst met de burgers van America beloofde maatregelen naar voren te halen in de planning. Er zouden binnen een jaar geluidschermen met daarop de zonnepanelen komen.

Het dorp America was hier niet blij mee, met name vanwege de hoogte van de schermen: zeker 3 meter hoog! En over het hele traject door dit dorp. Wat een soort "Berlijnse muur" door het dorp zou trekken. Daarnaast werden er vraagtekens gezet bij de prioriteit van het project 'zonnepanelen'. "Gaat het om geluid te dempen of zit de energiewinning hier aan de voorhand?" vroeg men zich af.

Omdat de Americaanse gemeenschap niet achter de plannen stond heeft ProRail deze afgeblazen en is alles weer terug gegaan richting de tekentafel. Nu kan er goed gekeken worden naar de hoogte, soort geluidsscherm en daarnaast welke materialen gebruikt worden. Het dorp is voorstander van doorzichtige schermen, zodat het dorp niet in tweeën wordt gedeeld .

De wethouder vertelde tijdens de voorbereidende raadsvergadering van 9 februari dat dit ook daadwerkelijk in de praktijk uitgevoerd wordt. De SP vertrouwt er op dat de informatie van de wethouder correct is.

De SP pleit er voor om samen met de Werkgroep Spoor (waar de SP ook zitting in heeft), de dorpsraad, ProRail en de gemeente om de tafel te blijven zitten om het beste scenario te krijgen wat betreft geluidsdemping en natuurlijk zicht in het dorp. Tevens heeft de SP de wethouder gevraagd de raad regelmatig op de hoogte te houden van de gesprekken over dit onderwerp.

U bent hier