h

Vragen SP bij terugtrekken vestiging Hessing in Californië 2

6 januari 2021

Vragen SP bij terugtrekken vestiging Hessing in Californië 2

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft in een brief aan het college van B&W vragen gesteld (zie bijlage) naar aanleiding van het bericht van groenteverwerker Hessing dat zij besloten heeft zich niet te vestigen in Californië 2 (zie voor de brief van Hessing de bijlage), maar elders in Greenport Venlo.

De SP vraagt het college of de indruk juist is dat Hessing in dit dossier volledig de regie had en heeft en het college dat heeft toegelaten. De SP vraagt dat op basis van het feit dat verzoeken van het bedrijf om geheimhouding inzake voor burgers belangrijke informatie door het college gehonoreerd zijn, met als gevolg dat zelfs de gemeenteraad pas op het laatste moment geïnformeerd werd over de naam van het bedrijf in kwestie en informatie over de urgentie van de besluitvorming (onder de druk van financiers voor het bedrijf) en een eventuele alternatieve locatie in de raadsvergadering niet aan de orde zijn gesteld. De SP vraagt in het verlengde daarvan of er beleid is vastgesteld met betrekking tot het wel of niet niet-openbaar maken van informatie (lees hier het artikel over de onrust onder de burgers en het niet openbaar maken van informatie over het bedrijf)

Volgens de SP richten de bezwaren van de buurten rondom Californië 2 zich tegen de bestemmingsplanwijziging. De SP vraagt het college of die bereid is om de bestemmingsplanwijziging (m.b.t. Californië 2) terug te draaien naar de oorspronkelijke bestemming, zodat daadwerkelijk tegemoet gekomen wordt aan de bezwaren van de buurten. Ook vraagt de SP of de gemeente de kosten die gemaakt zijn om het bestemmingsplan aan te passen ten behoeve van Hessing bij Hessing in rekening heeft gebracht.

Nu de vestiging van Hessing op een van de werklocaties van Greenport Venlo plaats gaat vinden zonder het innovatieve teeltbedrijf en het dus feitelijk slechts een centralisatie betekent van reeds bestaande vestigingen van het bedrijf vraagt de SP of het door Hessing geschetste perspectief (werkgelegenheid, investeringen in taalonderwijs en integratie van de arbeidsmigranten, enzovoorts) nog wel waar gemaakt gaat worden.

Tenslotte vraagt de SP of het college het een goede zaak vindt dat Nederlandse gemeenten onderling concurreren om bedrijven binnen te halen. In het verlengde daarvan vraagt de SP in hoeverre het college ervan op de hoogte is of zij wel of niet uitgespeeld zijn ten opzichte van een andere gemeente (zoals Purmerend in dit geval) om onder die druk voor het bedrijf gunstige voorwaarden te formuleren, gefinancierd door gemeenschapsgelden?

U bent hier