h

Motie SP over HAP Venray aangenomen

17 november 2020

Motie SP over HAP Venray aangenomen

Vrijdagavond 13 november heeft de SP in Provinciale Staten van Limburg een motie ingediend om de huisartsenpost Venray proberen te behouden (zie bijlage en hier kan het indienen van de motie worden teruggekeken). Maandagavond 16 november is de motie - die mede is ingediend door VVD, D66, Lokaal Limburg, 50+, Partij voor de Dieren en GroenLinks - in stemming gebracht. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft de motie ondersteunt. Dat betekent dat het provinciebestuur bij huisartsenvereniging Cohesie gaat aandringen op het open houden van de spoedpost in Venray.

Motie
De motie van de SP is een reactie op de voorgenomen sluiting van de huisartsenpost die voorjaar 2021gepland staat. Volgens de SP en de meerderheid van de Staten verschraalt de zorg in Noord-Limburg. Ook vrezen de partijen mét de SP dat mensen hulp gaan uitstellen of mijden als de post minder goed toegankelijk wordt.

Openbaar vervoer
SP-Statenlid Yolanda Claessens: „Als je in Venray of omgeving woont en in de avond of nacht naar de huisartsenpost wil, moet je straks naar Venlo. Voor veel mensen gaat dat niet, want er is geen openbaar vervoer. "Het is onbegrijpelijk dat de huisartsenpost in Venray gesloten dreigt te worden. Terecht dat de Venrayse huisartsen, de inwoners van Venray en omliggende gemeentes en ook de gemeentebesturen van Venray en Horst aan de Maas zich daar tegen verzetten”.

Keuze
Gedeputeerde Housmans (PVV) ontraadde de motie. „Het is een keuze van de huisartsen zelf geweest. Zij vinden dat de kwaliteit op deze manier beter geborgd is.” De voltallige PVV-fractie stemde tegen de motie, net als een lid van Forum voor Democratie. Ze laten daarmee duizenden inwoners van Venray en omgeving letterlijk in de kou staan! Omdat de oproep door een Statenmeerderheid gesteund wordt, zal het provinciebestuur nu toch met Cohesie in gesprek gaan. Ook zullen de zorgen over de situatie in Noord-Limburg worden overgebracht aan het kabinet.

Ondertussen
De SP Venray denkt ondertussen verder na over vervolg stappen. Ronald van Hal, voorzitter van de SP Venray: “Woensdagavond 11 november zijn we bij elkaar geweest om na te denken over verdere stappen. We laten het er niet bij zitten. De brief van Cohesie om in gesprek te gaan met de mensen is wat mij betreft een verhaal voor de bühne, mooipraterij. Daar trappen we niet in. Daarnaast hebben we inspiratie opgedaan bij onze collega’s van de SP Alphen aan den Rijn. Ook daar zou een huisartsenpost de deuren sluiten wat door toedoen van de SP voorkomen is. We gaan kijken hoe zij dat aangepakt hebben".

U bent hier