h

't Zwembad bliêft!

8 oktober 2020

't Zwembad bliêft!

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Vijf jaar actie van het door de SP opgerichte Comité 't Zwembad mót Bliêve (lees hier het artikel over de oprichting van het comité) heeft eindelijk tot succes geleid. De plannen voor sloop van zwembad de Berkel en de sporthal en vervolgens nieuwbouw binnen "Afslag 10" zijn voorlopig van de baan! Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om het huidige zwembad De Berkel open te houden.

Om het zwembad en de sporthal - de laatste jaren qua onderhoud verwaarloosd in afwachting van nieuwbouw - op te knappen trekt het college van B&W ruim 2,8 miljoen euro uit.

Er wordt al acht jaar gepraat over de vraag: een nieuw zwembad bouwen of toch behoud en renovatie van De Berkel. Wethouder Tegels (CDA) meldt in het voorstel aan de raad (zie bijlage) dat nieuwbouw volgens de inhoudelijke wensen van een meerderheid van de gemeenteraad en het gestelde financieel kader nu niet haalbaar is. Alleen SP en VVD waren steeds vóór behoud van De Berkel. Het college van B&W is van mening dat het in de huidige financiële situatie van de gemeente onverstandig is het beschikbaar gestelde krediet te verhogen. Desalniettemin wil B&W over tien jaar toch nog een keer kijken of investeren in een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal in Afslag10 mogelijk is.

Het college van B&W heeft een externe adviseur laten onderzoeken wat de levensduur is van het bestaande zwembad. Hij kwam tot de conclusie dat het bad nog circa tien jaar gebruikt kan worden. Overigens is eerder gesteld dat het zwembad zeker nog 20 jaar mee zou kunnen... Op basis van de adviezen van de adviseur worden de onderhoudswerkzaamheden in 2021 in één keer opgepakt in plaats van dit te spreiden over tien jaar. Zo wordt het dak vervangen en het tegelwerk vernieuwd. Ook de sporthal blijft voorlopig op de huidige locatie aan de Kranestraat.

Paul Geurts van actiecomité ’t Zwembad mót Bliêve is blij verrast met het nieuws. In weekblad Hallo meldde hij: “We zijn hartstikke tevreden met dit besluit. Een feestje met het comité is wel op z’n plaats. Al moeten we natuurlijk wel kijken hoe we dat invullen met betrekking tot corona”, zegt hij met een knipoog. Geurts had het een klein beetje zien aankomen. “Tijdens de discussie in de raad over de Kadernota merkte ik al dat een aantal coalitiepartijen bedenkingen had omdat we er financieel niet goed voorstaan. Een wijze keuze.”

De gemeenteraad besluit in de vergadering van 10 november over het voorstel van B&W om het zwembad en de sporthal voorlopig niet te slopen en minimaal voor tien jaar niet te verplaatsen naar Afslag 10.

Het bericht van Omroep Horst aan de Maas over het voorstel van B&W is hier te lezen. En lees hier de onderbouwing van het voorstel van het college van B&W.

U bent hier