h

Stationskwartier passsend gemaakt?

7 oktober 2020

Stationskwartier passsend gemaakt?

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Het Stationskwartier is de naam voor plannen voor huurappartementen voor jongeren in het Rabobankgebouw aan de Spoorstraat in Hegelsom. Een particuliere ontwikkelaar wil dat pand verbouwen tot zo’n 50 sociale huurunits voor jongeren tussen 18 en 40 jaar. Volgens SP-fractievoorzitter Sonja van Giersbergen een mooi initiatief. Want er is krapte op de woningmarkt en jongeren die graag het huis uit willen, hebben zo meer (en sneller) kans op een plek om zelfstandig te wonen. "Bovendien", zo stelt Van Giersbergen, "Willen we als SP graag dat jongeren in Horst aan de Maas blijven of er komen wonen.

"Maar zijn de plannen van de ontwikkelaar wel zo sociaal?", vraag Sonja van Giersbergen zich af. Want wat als je de huuprijs van een slordige 600 euro niet kunt betalen? Je kunt dan huurtoeslag aanvragen, maar daar kom je pas voor in aanmerking als je 24 jaar of ouder bent.. En wat als je een beperking hebt? Kun je dan ook in deze appartementen wonen? Voor de SP zijn dit belangrijke vragen die nog steeds niet naar tevredenheid zijn beantwoord.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 oktober 2020 ging het vooral over het feit hoe de bestemming van het gebouw (van bank naar wonen) zo geformuleerd kan worden dat het in het bestemmingsplan van de gemeente past. Er is gesproken over hoe "tijdelijk" tijdelijke huisvesting is én of dat - vanuit het oogpunt van de toekomstige huurders - wel wenselijk is. "Tijdelijk" betekent nu in het voorstel van B&W twintig jaar. Maar er moet elke 5 jaar geëvalueerd worden hoe men zich aan alle regels houdt, zo heeft de gemeenteraad bedongen. En de particuliere ontwikkelaar moet er voor zorgen dat de huurprijs passend is voor jongeren én hij moet er voor zorgen dat alle rechten en plichten die hij als huidige eigenaar nu op zich neemt (ook wat de huurprijs betreft!), gewoon overgaan op een eventuele nieuwe eigenaar, als dat aan de orde komt.

Allemaal prima zaken, volgens Sonja van Giersbergen: Ik hoop echt dat het Stationskwartier de plek wordt waar jongeren zelfstandig kunnen wonen en hun échte leven kunnen beginnen, zonder dat onderscheid wordt gemaakt bij de toelating tot dit initiatief".

U bent hier