h

Kernenergie in Horst aan de Maas?

6 oktober 2020

Kernenergie in Horst aan de Maas?

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

De VVD is bezig met een campagne om kernenergie weer salonfähig te maken in Nederland. Daartoe heeft de VVD op alle niveaus – via de regering en voorstellen in de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden – voorstellen gedaan om kernenergie weer op de agenda te krijgen. Zo ook in Horst aan de Maas. Sonja van Giersbergen – fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas – reageert op het voorstel

“We moeten duurzamer gaan leven. Daar is vriend en vijand het wel over eens. Maar hoe we dat doen, daar verschillen de meningen nogal over. Het maakt ook nogal wat uit of je een dikke portemonnee hebt en daardoor die elektrische auto kunt kopen, aandelen kunt nemen in een zonnepark op zee, je dak vol kunt leggen met zonnepanelen en de nieuwste elektronica aan kunt schaffen. Als je dat allemaal niet kunt en net je hoofd boven water weet te houden, waar elke maand net iets te lang is voor je salaris en je in een huurwoning woont, dan profiteer je duidelijk minder mee van de zogeheten energietransitie”, aldus Van Giersbergen.

De verandering begint, wat de SP betreft, bij minder energie gebruiken. Dat geldt voor ons allemaal, maar ook en vooral voor de bedrijven die in Horst aan de Maas liggen. Zij gebruiken verreweg de meeste energie (meer dan 80%).

Steeds meer bedrijven geven het goede voorbeeld door zuinig om te gaan met energie en hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Ook woningen worden steeds vaker bedekt met zonnepanelen. Verder wordt er gekeken waar in Horst aan de Maas windmolens geplaatst zouden kunnen worden. Maar dan hebben we nog steeds niet voldoende om in 2050 energieneutraal te zijn.

Is de oplossing dan kernenergie? Sonja van Giersbergen: “Voor nu is de SP daar geen voorstander van. Er zijn in het verleden te vaak grote ongelukken gebeurd en het afval van deze centrales kan nog steeds niet goed verwerkt worden. Natuurlijk staan wij open en zullen wij (kritisch) naar alternatieven kijken. Waterstof is zo’n ander alternatief, dat met aanpassingen door onze huidige aardgasleidingen zou kunnen. Maar ook daar loopt nog onderzoek naar. Ook wij horen de klok tikken en we realiseren ons dat het vijf voor twaalf is, maar we gaan geen overhaaste beslissingen nemen die levens en natuur in gevaar brengen, nu en in de toekomst”. Voorlopig dus ‘nee’ tegen een kerncentrale.

U bent hier