h

Debat in gemeenteraad over Ruimte voor Ruimte-regeling uitgesteld

8 september 2020

Debat in gemeenteraad over Ruimte voor Ruimte-regeling uitgesteld

Op 8 september 2020 stond de behandeling van het voorstel van de SP om onafhankelijk onderzoek te doen naar de uitvoering van de Ruimte voor Ruimte-regeling (RvR-regeling) op de agenda van de gemeenteraad van Horst aan de Maas (lees hier het artikel over de achtergrond van dat voorstel). Maar omdat een aantal opgevraagde documenten nog niet verstrekt was aan de raad en omdat er aanvullende vragen waren, heeft de SP voorgesteld de behandeling door te schuiven naar de raadsvergadering van 6 oktober. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met dat voorstel.

Op 27 augustus 2020 vond er een vergadering van de gemeenteraad plaats waarin raadsleden vragen konden stellen over de stukken aangaande de uitvoering van de RvR-regeling die ter inzage werden gesteld. Omdat het onder andere ging over documenten waarin namen van deelnemers aan de RvR-regeling genoemd werden, was de bijeenkomst besloten. De vragen van raadsleden werden beantwoord door ambtenaren. Indien er zogenaamde "politieke" vragen waren (aangaande zaken waar het college van B&W verantwoordelijk is), dan werden die niet beantwoord. Die vragen zouden aan de orde kunnen komen in de geplande raadsvergadering van 8 september 2020. Tijdens deze vergadering werd op verzoek van onder andere de SP toegezegd dat nog een aantal andere documenten aan de raad ter beschikking zouden worden gesteld.

Op 8 september - de dag waarop de gemeenteraad het voorstel om onafhankelijk onderzoek te doen naar de uitvoering van de RvR-regeling in Horst aan de Maas zou behandelen - waren de gevraagde stukken nog niet opgestuurd naar de raadsleden. Daarnaast had de SP-fractie nog een groot aantal aanvullende vragen. Dat was voor de SP reden om de gemeenteraad voor te stellen het geplande debat uit te stellen tot de raadsvergadering op 6 oktober 2020 (zie brief in de bijlage). Na enige aarzelingen stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel van de SP.

De aanvullende vragen van de SP (zie bijlage) gaan onder andere over de communicatie van de gemeente met de mensen die deelgenomen hebben aan de zogenaamde "1ste tranche" van de RvR-regeling en die recht hadden op compensatie van het bedrag dat ze betaald hadden om deel te mogen nemen aan de RvR-regeling. Ook stelt de SP vragen over de manier waarop het toenmalige college van B&W oud-wethouder en huidig staatssecretaris Knops tegemoet is gekomen aan diens wensen. Verder constateert de SP dat bepaalde documenten niet gevonden kunnen worden of volgens ambtenaren niet bestaan, terwijl ze vrij essentieel zijn om het handelen van het toenmalige college van B&W te kunnen beoordelen.

Toegezegd is dat de gevraagde stukken vóór 25 september ter inzage worden gelegd en de aanvullende vragen van de SP eveneens vóór 25 september beantwoord worden.

U bent hier