h

SP Horst aan de Maas: “Burgemeester heeft document inzake RvR-regeling over het hoofd gezien”

28 juni 2020

SP Horst aan de Maas: “Burgemeester heeft document inzake RvR-regeling over het hoofd gezien”

Foto: - / Gemeente Horst aan de Maas

De SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft aanvullende vragen gesteld aan het college van B&W over het “dossier Knops”. Volgens berichtgeving in Dagblad De Limburger en NRC is staatssecretaris en oud-wethouder Knops door de gemeente bevoordeeld bij het bouwen van een woning in het buitengebied. Naar aanleiding van die berichtgeving heeft burgemeester Palmen een analyse gemaakt van de gebeurtenissen toentertijd. In die analyse, zo stelt de SP in haar brief aan B&W, heeft de burgemeester een raadsvoorstel van 17 januari 2012 over het hoofd gezien.

In de gemeenteraadsvergadering van 16 juni 2020 informeerde burgemeester Palmen de gemeenteraad over de gang van zaken in de periode dat Knops een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van een langgevelboerderij in het buitengebied. Dagblad De Limburger en NRC stelden in hun artikel dat een ambtenaar toentertijd in zijn advies aan B&W opmerkte dat de aanvraag niet voldeed aan de toen geldende regels. B&W wijzigden toen die regels zodat Knops alsnog zijn woning kon bouwen. De SP plaatste in de raadsvergadering van 16 juni 2020 vraagtekens bij de uitleg van de burgemeester en verwees daarbij naar een raadsvoorstel van 17 januari 2012. Volgens de burgemeester vergiste de woordvoerder van de SP zich en zou het gaan om een raadsvoorstel uit 2013. Daarbij zag hij het voorstel uit 2012 kennelijk over het hoofd, zo stelt de SP in haar brief.

In dat voorstel van 2012 worden de regels die gelden voor “groter bouwen in het buitengebied” aangepast in de richting van de door B&W in 2010 bij de vergunningaanvraag van Knops gehanteerde criteria. Maar, zo stelt de SP in haar brief aan B&W, in dat voorstel wordt gemeld dat de wijzigingen pas doorgevoerd zijn in mei 2011, dus ruim na de vergunningaanvraag van Knops in 2010. Daarvóór zouden andere regels gelden. De SP wil nu weten wat die oude regels waren en vooral of die aansloten op de wijzigingen die doorgevoerd zijn ten gunste van Knops.

Om te kunnen beoordelen of alleen Knops te maken heeft gehad met de wijzigingen van het besluit op diens vergunningaanvraag vraagt de SP naar besluiten die in dezelfde periode genomen zijn met betrekking tot vergunningaanvragen voor “groter bouwen in het buitengebied” van andere aanvragers.

U bent hier