h

SP-fractie Horst aan de Maas wil onderzoek naar uitvoering Ruimte voor Ruimte

23 mei 2020

SP-fractie Horst aan de Maas wil onderzoek naar uitvoering Ruimte voor Ruimte

Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken / Ministerie van Binnenlandse Zaken

Op 23 mei 2020 verschenen er artikelen in Dagblad De Limburger en NRC van de hand van de onderzoeksjournalisten Theo Sniekers en Joep Dohmen over de uitvoering van de Ruimte voor Ruimte-regeling (RvR-regeling). Deze regeling uit het begin van deze eeuw was bedoeld om de Intensieve Veehouderij te saneren (in verband met de eerdere varkenspest én de te hoge uitstoot van schadelijke stoffen als gevolg van het mestoverschot). De journalisten constateren dat het doel van de regeling niet behaald is, dat door bestuurders gehandeld is in strijd met de openbare orde en dat met name oud-wethouder Knops misbruik gemaakt zou hebben van de regeling. Naar aanleiding van het artikel van Dohmen en Sniekers vraagt de SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas om een (onafhankelijk) onderzoek naar de gang van zaken.

De SP-fractie schrijft in haar brief aan de gemeenteraad en het college van B&W van Horst aan de Maas (zie bijlage) dat het artikel van de twee onderzoeksjournalisten de eerdere vermoedens van de SP bevestigen dat de uitvoering van de RvR-regeling te wensen heeft overgelaten. Eerder in 2010 heeft de Zuidelijke Rekenkamer – mede op initiatief van de SP in Provinciale Staten – onderzoek verricht naar de uitvoering op provinciaal niveau. De conclusie was toen ook al snoeihard: Provinciale Staten waren door het college van GS (en gedeputeerde Ger Driessen in het bijzonder) onvoldoende geïnformeerd over de risico’s en de voortgang van de regeling. Uit het onderzoek van de Rekenkamer bleek dat al in 2002, nog voordat de Staten een besluit namen over ophoging van de subsidie aan RvR, gedeputeerde Driessen door zijn eigen ambtenaren werd gewaarschuwd voor het uitblijven van kopers voor deze kavels. Er zou te weinig ‘kapitaalkrachtige vraag zijn naar grote, luxe bouwkavels.’ Driessen zette toch door en het ambtelijk advies werd terzijde geschoven.  Daarmee heeft de provincie Limburg gegokt met gemeenschapsgeld.

De SP vraagt het college van B&W van Horst aan de Maas nu of zij op de hoogte is van de feiten, zoals ze gepresenteerd worden in het artikel van de twee onderzoeksjournalisten en of B&W dezelfde conclusies trekt. De SP vraagt verder om het dossier met betrekking tot de (uitvoering van de) RvR-regeling openbaar te maken en – op z’n minst aan de raadsleden – het dossier ter inzage aan te bieden. Tenslotte vraagt de SP of burgers van Horst aan de Maas, die gedupeerd zijn als gevolg van de gehanteerde uitvoering van de RvR-regeling in Horst aan de Maas worden gecompenseerd voor te veel betaalde gelden.

De SP stelt aan de gemeenteraad voor nader onderzoek te doen dat leidt tot conclusies en lessen voor de toekomst – in zo breed mogelijk opzicht. De vorm waarin dat onderzoek plaats zou moeten vinden (door een extern bureau, een onafhankelijke commissie of via een raadsonderzoek) laat de SP in het midden. Daartoe dient de gemeenteraad volgens de SP een keuze te maken.

Lees hier het artikel in Dagblad De Limburger over de rol van oud-wethouder Knops in de uitvoering van de Ruimte voor Ruimte-regeling.

Omroep Horst aan de Maas besteedde op maandag 25 mei aandacht aan de krantenartikelen in NRC en Dagblad de Limburger en interviewde Paul Geurts (SP) over de vragen die de SP-fractie naar gemeenteraad en B&W heeft gestuurd. Lees hier het artikel van Omroep Horst aan de Maas en onder aan het artikel kunt u het interview met Geurts zien en beluisteren.

Vanuit Provinciale Staten zijn eveneens vragen gesteld, in dit geval aan het college van Gedeputeerde Staten. De SP-fractie in Provinciale Staten heeft vragen gesteld (zie bijlage) en wijst er in haar brief op dat die vragen een aanvulling zijn op de vragen van de andere partijen in Provinciale Staten (zie bijlage), die de SP relevant vindt en graag ondersteunt. Opvallend is dat het CDA - die er vanuit gaat dat Raymond Knops (CDA) integer gehandeld heeft en geen aanlkeiding heeft te veronderstellen dat er bij de RvR-regeling 'zaken zijn misgelopen en doelen niet gehaald' - de vragen die gesteld zijn ook ondersteunt. Dat meldt CDA-fractievoorzitter Werry in Dagblad de Limburger van 25 mei 2020.

U bent hier