h

Jeugdzorg

25 november 2019

Jeugdzorg

Foto: - / -

Op 12 november 2019 vond de jaarlijkse bespreking plaats van de begroting van het college van B&W van Horst aan de Maas voor het jaar 2020. Een belangrijk item bij die bespreking betrof de kosten van de Jeugdzorg en dan met name de tekorten. Het college wil daarom bezuinigen op die kosten. De SP vindt dat niet zo logisch.

Bart Cox, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad: “Het is onlogisch om op de begrotingspost waar de grootste tekorten geconstateerd worden, het meeste geld te bezuinigen”. Volgens de SP’er moet het “sociaal domein”, waar Jeugdzorg onderdeel van uitmaakt, anders en slimmer georganiseerd worden. En de focus moet daarbij gericht blijven op de meest kwetsbare groepen. Zaak is om vooral de marktwerking in de zorg aan te pakken. Daarbij wijst Cox als voorbeeld op de gang van zaken bij het vaststellen van dyslexie. Sinds diagnostisering bij commerciële partijen is ondergebracht lijkt die diagnose gemakkelijk afgegeven te worden. De SP heeft daar al eerder op gewezen (lees hier hier meer info).

De marktwerking kost de gemeente op deze manier jaarlijks veel geld dat opgehoest moet worden uit het budget voor Jeugdzorg. Wethouder Kuijpers (D66/GroenLinks) reageerde met de opmerking dat de oplossingsrichting van de SP – aan de hand van het voorbeeld inzake dyslexie – al meegenomen was in de begroting. Hij vond het verder juist wél logisch om op de plek waar de grootste tekorten zijn het meest te bezuinigen. Kuijpers zegt er met de bezuinigingen voor te zorgen dat alles beter en effectiever ingericht wordt. Volgens hem wordt er aan de kwaliteit van de zorg niet getornd.

In het algemeen – zo verwoordde Cox het standpunt van de SP – moet je de zorg aan zorgprofessionals overlaten. Dat is ook verstandiger en goedkoper! Nu gaat de gemeente – in de plannen van het college – huisartsen controleren om dure specialistische jeugdzorg te vermijden. Een slechte zaak en ook nog eens kostbaar, volgens de SP. Huisartsen zijn voldoende opgeleid en kunnen zelf doorverwijzen. Daar hebben zij geen hulp van de gemeente bij nodig.

U bent hier