h

Vragen SP Horst aan de Maas inzake besteding gelden voor Jeugdzorg

5 juni 2019

Vragen SP Horst aan de Maas inzake besteding gelden voor Jeugdzorg

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In het najaar van 2018 is onderzoek gedaan naar de tekorten op het jeugdzorgbudget van gemeenten. Op grond van dat onderzoek heeft het kabinet besloten extra gelden ter beschikking te stellen aan gemeenten die daarmee in staat gesteld worden belangrijke en noodzakelijke veranderingen op gang te brengen en voldoende passende hulp te kunnen blijven bieden.

De SP vraagt - bij monde van SP-raadslid Aniet Fonteyne - aan B&W of die gelden al ter beschikking zijn gesteld en of B&W bereid is die gelden te gebruiken om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen.

Verder geeft de SP in haar brief (zie bijlage) aan dat het – gezien de tekorten – van belang is te bekijken of er op een efficiënte manier omgegaan wordt met de beschikbare middelen. In dat kader wijst de SP op een artikel in Follow the Money met als titel: “Leven van leesproblemen: welkom in de dyslexie-industrie” van 1 juni 2019 (zie bijlage). Daaruit blijkt dat met behulp van agressieve marketing miljoenen aan winst worden geboekt met de behandeling van dyslexie. Commerciële dyslexiebureaus doen goede zaken met het diagnosticeren en behandelen van lees- en spellingsproblemen terwijl wetenschappers de noodklok luiden: ‘Het aantal diagnoses dyslexie kan fors omlaag’. Volgens de wetenschappelijke consensus komt dyslexie (EED) bij slechts 3,6 procent van de kinderen voor, maar heeft inmiddels in Nederland 8 procent van de leerlingen aan het eind van de basisschool een dyslexieverklaring. Daarvan heeft 6 procent de diagnose EED. De Onderwijsinspectie stelt in een rapport van april 2019: ‘Dyslexieverklaringen komen meer voor op scholen met leerlingen uit welvarende milieus die Nederlands spreken, dan op scholen met leerlingen uit minder welvarende milieus en die Nederlands niet als moedertaal hebben’. Onderwijl lijkt de beste oplossing voor kinderen met zwakke lees- en spellingprestaties vooral te zijn: bied ze meer gestructureerd onderwijs aan.

De SP vraagt naar aanleiding van het artikel van Follow the Money in hoeveel gevallen de gemeente een uitkering heeft gedaan in verband met de diagnose dyslexie en aan welke instelling(en). En de SP vraagt verder of B&W bereid zijn om naar aanleiding van de informatie in dit artikel onderzoek te doen betreffende de noodzaak en de effectiviteit van de bestede gelden in deze, met betrekking tot de situatie in Horst aan de Maas?

U bent hier