h

Sonja van Giersbergen: "Voor B&W gelden afspraken niet bij huisvesting arbeidsmigranten".

2 december 2019

Sonja van Giersbergen: "Voor B&W gelden afspraken niet bij huisvesting arbeidsmigranten".

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de raadsvergadering van 26 november 2019 vroeg een bewoner van de Tienrayseweg aandacht voor een probleem (lees hier het verslag van die raadsvergadering). Aan de Tienrayseweg worden 114 arbeidsmigranten gehuisvest die gaan werken in een naastgelegen kassenbedrijf. Een werkgever die zijn eigen werknemers huisvesting aanbiedt? Het lijkt te prijzen. Maar dat is steeds minder de reden voor initiatiefnemers om die huisvesting te realiseren. Die zien huisvesting van arbeidsmigranten steeds meer als een verdienmodel. Eén huisje voor zes personen levert al snel zo’n 2000 euro huur per maand op! Dat heeft niets meer te maken met “goede huisvesting realiseren”. Overigens heeft de SP ook bezwaren tegen huisvesting door de werkgever in verband met de dubbele afhankelijkheid van de werknemer. Als je als werknemer geen werk meer hebt, valt ook de huisvesting weg. Die situatie zou je in 2019 niet meer mogen verwachten...

De huisvesting van arbeidsmigranten aan de Tienrayseweg heeft de nodige consequenties voor de buurt. Er vinden volop bouwactiviteiten plaats. De vergunning is al verleend. Van een zorgvuldige omgevingsdialoog is geen sprake geweest, terwijl die omgevingsdialoog nou net één van de belangrijkste veranderingen in het nieuwe beleid rondom huisvesting arbeidsmigranten was. Op de vraag hoe de wethouder een eventuele bouwstop gaat afdwingen kwam een ontwijkend antwoord. Hebben we deze regel dan voor niets afgesproken?

Er stond op en naast het perceel aan de Tienrayseweg overigens een aantal bomen, die intussen allemaal gekapt zijn. Op de vraag hoe dit rijmt met de “groene” agenda van het college kwam ook geen antwoord. Blijkbaar slaat de kleur groen alleen op de kleur van de dominante partij in het college, het CDA.

De SP begint een patroon te herkennen: een ondernemer heeft een plan om arbeidsmigranten te huisvesten (al dan niet voor zijn eigen werknemers), de wethouder gaat er achter staan, de buurt wordt geïnformeerd en heeft vervolgens het nakijken als de bouw begint. Men kan dan nog wel procedures voeren bij de rechter, maar die duren lang en zijn duur. Gelukkig zijn er burgers die daar de energie, tijd en geld in kunnen steken, maar het is te triest voor woorden dat dit nodig is.

De SP zou graag zien dat de bevoegdheid tot het verlenen van een vergunning voor huisvesting arbeidsmigranten teruggaat naar de gemeenteraad, zodat besluitvorming in alle openheid kan gebeuren en de burgers van Horst aan de Maas goed vertegenwoordigd worden. Helaas zal de bewoonster aan de Tienrayseweg die gebruik maakte van het spreekrecht niet de laatste zijn die dit onderwerp onder de aandacht brengt, maar wij zullen haar en alle burgers,die een beroep op ons doen, blijven steunen.

U bent hier