h

Prestigeprojecten – stop ermee!

24 november 2019

Prestigeprojecten – stop ermee!

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Op 12 november 2019 vond de jaarlijkse bespreking plaats van de begroting voor het jaar 2020. De SP hield die begroting kritisch onder de loep en ging in op de plannen voor allerlei prestigeprojecten. Daarnaast deed de SP voorstellen voor verlaging van het aantal wethouders, betere oplossingen voor de kosten van de jeugdzorg en eerlijkere heffing van de gemeentebelasting.

Wat betreft de prestigeobjecten merkt de SP op dat het college erg ambitieus is qua plannen die gepresenteerd worden, zeker als je naar de huidige krappe financiële situatie van de gemeente kijkt. Er worden enkele investeringen uitgesteld maar geen rigoureuze keuzes gemaakt. Dit betekent “opschuiven naar de toekomst zodat we er nu geen last van hebben”. De SP had liever gezien dat er gekeken wordt naar de haalbaarheid.

De investeringen in het Gasthoês en een nieuw zwembad in Afslag 10 zijn niet uit te leggen aan de burgers. Het nieuwe dak van ’t Gasthoês kost 6 ton. Hoe kan het dat B&W zoiets niet aan zien komen? De verplaatsing van het zwembad naar Afslag 10 is aanvechtbaar, zeker als B&W alleen kan zeggen dat die verplaatsing nou eenmaal afgesproken is in het collegeprogramma. De uitgaven lijken eenmalig, maar door kostenoverschrijdingen, exploitaties en subsidies blijven dit twee gigantische kostenposten die de komende jaren op de begroting blijven drukken. Het zou dan ook logisch zijn in deze situatie om het zwembad en sporthal de Berkel te handhaven op de huidige locatie. Voor wat het Gasthoês betreft, pleit de SP voor een soberdere uitvoering, zodat de kosten niet buitenproportioneel blijven stijgen. Volgens B&W zou het college al versoberingsmaatregelen hebben toegepast. Maar de verplaatsing van zwembad en sporthal blijven op de agenda staan.

Bart Cox, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad: "Volgens de SP is er veel geld te besparen dat gebruikt kan worden ten gunste van uitgaven voor jeugdzorg en het laag houden van de belastingen".

U bent hier