h

SP: "Notitie Gezondheidsbeleid Horst aan de Maas erg vaag".

20 maart 2019

SP: "Notitie Gezondheidsbeleid Horst aan de Maas erg vaag".

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de raadsvergadering van dinsdag 19 maart 2019 stond het gezondheidsbeleid van de gemeente Horst aan de Maas op de agenda. Voorafgaande aan de vergadering nam Paul Geurts, voorzitter van het Comité Nationaal ZorgFonds Horst aan de Maas, de gelegenheid te baat om gebruik te maken van het spreekrecht. Hij gaf aan dat hij een aantal zaken miste in het beleidsplan en kondigde aan dat het Comité zelf met een notitie komt, waarin ze concrete voorstellen gaat doen in het kader van preventieve gezondheidszorg. Ook SP-raadslid Aniet Fonteyne uitte kritiek op het beleidsstuk. Zij vond het stuk vaag en wees op het ontbreken van concrete plannen.

In zijn toespraak (zie bijlage) richting gemeenteraad wees Paul Geurts van het Comité NZF Horst aan de Maas er op dat het comité in de beleidsnota "Positieve Gezondheid, een plus voor Horst aan de Maas"  en het bijbehorende raadsvoorstel (zie bijlage) geen concrete plannen heeft aangetroffen in het beleidsplan. "Wellicht hangt dat samen met de in de notitie beleden sterke individualisering (de nadruk op individueel gedrag) en het afschuiven van de overheidsverantwoordelijkheid naar de gemeenschap", aldus Geurts. Hij stelde dat de gemeente in het kader van preventie vaker ook zélf verantwoordelijkheid moet nemen, bijvoorbeeld als het gaat om het probleem van fijn stof. "Fijn stof wordt onder andere uitgestoten door IV-bedrijven. Voor die bedrijven verleent de overheid vergunningen. In die vergunningen kan de overheid voorwaarden stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van de uitstoot van fijn stof. Nederland – en in navolging daarvan Horst aan de Maas - gaat daarbij uit van de normen van Europa en trekt daar ook nog een deel van af vanwege het zeezout, dat hier in Horst aan de Maas overmatig aanwezig is…  terwijl de Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO, een veel lagere norm hanteert. Als Horst aan de Maas echt de gezondste regio van Europa wil worden, zal ze dat toch ter harte mogen nemen. Maar van dit soort preventie – waar de overheid toch écht de belangenvertegenwoordiger is van alle burgers – zie je niets terug in de notitie. Dat is een duidelijk gemis. Of een gemiste kans, zo u wilt", betoogde de voorzitter van het comité NZF Horst aan de Maas. Hij kondigde aan dat het comité bezig is met het uitwerken van haar visie met betrekking tot preventie en de taak van de gemeente daarbij. Zo vlug als zij daar mee klaar zijn en een en ander aan het papier hebben toevertrouwd, wil het comité deze visie en de daaruit voortvloeiende concrete voorstellen graag presenteren aan de gemeenteraad en het College van B&W.

SP-woordvoerder Aniet Fonteyne refereerde in haar betoog over het beleidsplan van de gemeente Horst aan de Maas aan het in september 2017 door de toenmalige SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen gelanceerde actiecentrum "Limburg Positief Gezond". Dit actiecentrum ondersteunt en faciliteert initiatieven en activiteiten rondom "positieve gezondheid".  Zodat zorg- en ander andere organisaties en gemeenten met concrete activiteiten aan de slag gaan. Enkele concrete voorbeelden: "Pluspunt ouderenzorg voor snelle diagnose en advies", "wijkontwikkelingsplan Donderberg Roermond" en "Kansrijk van start". Niet alleen een gezond lichaam, maar ook leuk werk, zinvolle dagbesteding, een prettige leefomgeving en maatschappelijke participatie zijn volgens SP-woordvoerder Fonteyne belangrijk voor het welbevinden. "Het zou mooi zijn als we dit ook zouden zien als een plus voor Horst aan de Maas". Net als Geurts miste zij in de beleidsnotitie concrete plannen voor de gemeente.

"Alles overwegende" zo stelde het SP-raadslid - " is de inhoud van deze notitie voor de SP te vaag om hiermee in te kunnen stemmen. In haar reactie op het betoog van Fonteyne gaf wethouder Birgit Op de Laak toe: "Misschien hadden we in de notitie inderdaad meer concrete plannen moeten noemen die we hebben liggen". In een uit te geven Nieuwsbrief worden de initiatieven vanuit Horst aan de Maas publiek gemaakt, zo zei de wethouder toe. En ook de gemeente dient - op andere beleidsterreinen - haar verantwoordelijkheid te nemen, stelt Op de Laak mét de SP. Net als de fractie van de PvdA riep ze de SP op alsnog in te stemmen. Want er zouden vanuit het beleid vanzelf concrete plannen naar voren komen.

De SP-woordvoerder gaf aan heel benieuwd te zijn naar die concrete plannen, maar constateerde dat de duidelijkheid wat betreft de verantwoordelijkheid vanuit het college nog steeds gemist wordt. Zij stelde daarop voor om de notitie aan te houden  en op zo kort mogelijke termijn met concretere plannen te komen. Daar wilde de wethouder echter niet in meegaan. Voor de SP gaf het uitblijven van de gevraagde concrete plannen uiteindelijk toch de doorslag om niet in te stemmen met de beleidsnota.

U bent hier