h

Comité "Zwembad mót Bliêve": "Investeren in nieuw zwembad lijkt vooral prestigeproject"

20 maart 2019

Comité "Zwembad mót Bliêve": "Investeren in nieuw zwembad lijkt vooral prestigeproject"

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

En weer stond hij daar op het spreekgestoelte van de gemeenteraad van Horst aan de Maas: Ronald Craenmehr. Lid van het comité 't  Zwembad mót Bliêve. Hij kwam in het geweer omdat het college van B&W de raad voorstelde maar liefst 14 miljoen euro wilde reserveren om straks een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal te gaan bouwen in het gebied "Afslag 10". "Nu alvast een besluit of tussenbesluit nemen zonder dat er ook maar ergens duidelijkheid over is, dat kan toch niet!" zo hield hij de gemeenteraad voor. Ook SP-woordvoerder Thijs Lenssen plaatste in de raadsvergadering van 19 maart 2019 zo zijn kanttekeningen bij het voorstel van B&W.

Craenmehr vroeg zich hardop af of wel de juiste volgorde gehanteerd wordt. Zou je niet eerst met concrete plannen moeten komen en de kosten daarvan afzetten tegen wat zwembad De Berkel nu kost? De woordvoerder van Comité 't Zwembad mót Bliêve somde nog eens de argumenten op voor behoud van Zwembad de Berkel (zie bijlage) en wees de raad er op dat de onderbouwing van de komst van een nieuw zwembad niet gestoeld zou moeten zijn op wat hij noemde "grootse en dromerige ambities". In zijn betoog wees hij ook op de vreemde concstructie van de formateur van het huidige college - een oud-wethouder van het CDA - die als initiatiefnemer en kartrekker van "Afslag 10" regelde dat het nieuwe zwembad in het collegeprogramma komt te staan. Hij beschreef dat als achterkamertjespolitiek.

Thijs Lenssen, raadslid voor de SP, stelde verantwoordelijke wethouder Vostermans een aantal vragen. Hij vroeg naar het nut en de noodzaak voor een nieuw zwembad in Afslag 10 en waarom de wethouder geen volledige openheid geeft over de plannen. "Waarom zegt U 9 miljoen euro nodig te hebben voor verplaatsing terwijl U nog geen rekening heeft gehouden met de kosten voor de verwerving van de grond, project en inrichtingskosten. De noodzakelijke investeringen gaan zeker naar de 12 tot 13 miljoen. Waarom geeft U geen volledige openheid, wat heeft U hier te verbergen, en waar gaat U deze kosten van betalen?" Lenssen constateert verder dat voor een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal veel meer geld nodig is. De vraag van de SP-woordvoerder: "Moeten we daaruit concluderen dat u geld gaat werven bij commerciële partijen en zo ja, wat betekent dat dan voor bijvoorbeeld de exploitatie, de entreeprijs en voor wie het straks te vertellen heeft in het eventuele nieuwe zwembad?" Voor de SP is de verplaatsing van het zwembad "het ultieme voorbeeld van een investering waarbij vooral de noodzaak ontbreekt en geen openheid van zaken wordt gegeven", aldus Lenssen. Hij sprak tenslotte ook zijn verbazing uit over het voornemen van B&W om een 50-meterbad te bouwen, terwijl alle 50 meter-baden in Limburg zijn of worden gesloten.

Wethouder Vostermans stelde dat er door de coalitiepartijen (CDA, Essentie, PvdA en D66/GroenLinks) uitdrukkelijk is gekozen voor een nieuw zwembad in Afslag 10. B&W meent dat het huidige zwembad te oud en niet duurzaam is. Het college heeft besloten om in principe negen miljoen euro beschikbaar te stellen. "Er liggen uitdagingen om extra investeringsruimte te vinden", stelde Vostermans en vervolgens wees hij er op dat hij onder andere hoopte op een bijdrage vanuit de provincie Limburg, om het benodigde geld boven het bedrag van 9 miljoen dat de gemeente er aan uit wil geven, te verwerven om het gebouw duurzaam te maken. "Een groter bedrag is nu niet aan de orde, maar als dit wel het geval blijkt te zijn dan moet dit onderbouwd worden. Voor dit bedrag kun je een basisbad bouwen, wil je een luxer bad dan is er meer geld nodig!".

Ondertussen is het wachten op een concreet voorstel van B&W met betrekking tot de plannen voor een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal. Dan pas zal duidelijk worden of zo'n nieuw complex haalbaar is.

U bent hier