h

Moet nieuw zwembad “Afslag 10” redden?

10 februari 2019

Moet nieuw zwembad “Afslag 10” redden?

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

B&W van Horst aan de Maas hebben een voorstel gestuurd naar de gemeenteraad om zo’n 9 miljoen euro te gaan investeren in een nieuw zwembad dat ingepland wordt in “Afslag 10” (gebied Kasteelse Bossen en rond Dendron College). En ook de sporthal moet daar naartoe verhuizen (voor nog eens 5 miljoen euro!). Het huidige zwembad en sporthal “De Berkel” in Horst worden dan gesloopt. Tegelijkertijd presenteert B&W haar visie op de ontwikkeling van “Afslag 10”. Daaruit wordt duidelijk dat de ontwikkeling van het gebied afhankelijk is van de verplaatsing van zwembad en sporthal.

De visie van B&W is vrijwel letterlijk overgenomen van de Visie zoals de stuurgroep “Afslag 10” geformuleerd heeft, inclusief de ronkende woorden die de stuurgroep gebruikt om de lege huls van “Afslag 10” te verhullen. In een interview in Dagblad de Limburger erkent de voorzitter van de stuurgroep, Gé Vossen, dat alle plannen nog erg vaag zijn en ook dat zwembad en sporthal “het vliegwiel “ (het beginpunt) zijn van een gehoopte ontwikkeling. Hij gaat ervan uit dat het nieuwe zwembad en de sporthal in 2021 geopend kunnen worden. Als het aan Comité ’t Zwembad mót Bliêve ligt, zal hij daar in teleurgesteld worden. Paul Geurts, voorzitter van het comité: “We hebben altijd al gezegd dat sloop van het huidige zwembad pure kapitaalvernietiging is. Dat zwembad kan goed nog 20 jaar mee, heeft ook B&W erkend. Als je kijkt naar de argumenten die gebruikt worden dan zie je dat er allerlei problemen gesignaleerd worden waar de plannen van “Afslag 10” een oplossing voor zouden zijn. Maar die problemen zijn er helemaal niet! In de Kasteelse Bossen (D’n Moelbêrenbos) wordt nu al volop gesport en genoten van de natuur. Veel mensen uit Horst aan de Maas zijn nu al heel actief als vrijwilliger en werken samen met andere vrijwilligers. Feitelijk is “Afslag 10” – als je de plannen heel precies bekijkt – een project dat vooral het bedrijfsleven (lees: het Parkhotel) moet helpen nog meer te gaan verdienen, bijvoorbeeld aan het binnenhalen van internationale sportploegen, zoals bijvoorbeeld Sporting Lissabon, die van alle faciliteiten die met gemeenschapsgeld gebouwd worden gebruik kunnen maken…”.

Als het aan “Afslag 10” en het gemeentebestuur ligt, moet – ter meerdere eer en glorie van de ontwikkeling van dat gebied – ook een verplaatsing van basisschool De Weisterbeek plaatsvinden. Die zou onderdak moeten krijgen in het Dendron College. Onder andere de Ouderraad van De Weisterbeek ziet dat helemaal niet zitten. Die willen een eventuele nieuwvestiging in de buurt van de huidige locatie. Logisch, want dat is het “voedingsgebied” voor De Weisterbeek. Verplaatsing naar “Afslag 10” zou betekenen dat er twee basisscholen vlak bij elkaar in de buurt zitten. De nieuwe plek zou ook betekenen dat nog meer dan nu al gebeurt de kinderen met auto’s naar de school gebracht moeten worden. Want zelfstandig naar school gaan wordt nog gevaarlijker. Nou niet bepaald een goede oplossing, want dat betekent meer luchtvervuiling, waar de stuurgroep “Afslag 10” beweert dat het gebied juist het gezondste gebied van Horst aan de Maas moet worden.

Paul Geurts wijst er in zijn kritiek op de plannen met het zwembad en “Afslag 10” op, dat een en ander enorm veel geld – in de miljoenen – gaat kosten. En ondertussen wordt er ook al zo’n 12 miljoen gestoken in het Gasthoês en je kunt ervan uitgaan dat daar in de loop van de tijd nog veel meer geld naartoe moet. En dat geldt ook voor de nieuwbouw van zwembad en sporthal, want de bouwkosten stijgen enorm. Al dat geld gaat dus vooral naar de kern Horst. Logisch gevolg – ook al bezweert B&W dat dat niet het geval zal zijn – dat er minder geld beschikbaar is voor de verdere ondersteuning van de andere vijftien kernen in Horst aan de Maas. “Je kunt een euro namelijk maar één keer uitgeven”, aldus Geurts.

U bent hier