h

Verbouwing voormalig raadhuis Horst

10 december 2018

Verbouwing voormalig raadhuis Horst

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Tijdens de raadsvergadering van 4 december 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met de financiering voor de verbouwing van het oude raadhuis in Horst. De SP heeft als enige partij tegengestemd. Bart Cox geeft een toelichting.

Bart Cox: "We vinden allereerst dat er een visie op het vastgoed van de gemeente moet liggen, voordat er overgegaan wordt tot een verbouwing die overigens ongeveer 125.000 euro moet gaan kosten. Daarna kun je kijken welke activiteit(en) er in plaats kunnen vinden. De huidige gang van zaken - een ondernemer meldt zich bij de gemeente en de wethouder wil dit initiatief zo snel mogelijk realiseren – is een ad hoc beslissing".

Vraag: de raad heeft nu geld beschikbaar gesteld voor een verbouwing zodat er een initiatief kan landen. Wat is daar op tegen?

Bart Cox: "Het lijkt ons veel verstandiger om vooruit te denken en als je toch investeert in een verbouwing dan ook rekening te houden met de toekomst. De gemeente Horst aan de Maas heeft veel vastgoed in haar bezit en de SP wil goed nadenken over welke gebouwen waar geschikt voor zijn. Eerst met een visie en plannen komen voordat je individueel meteen op iedereen reageert. Het vertoont veel gelijkenis met het accommodatiebeleid waar integraliteit ook erg lastig blijkt".

Vraag: de dag na de gemeenteraadsvergadering bleek dat de verbouwing van het oude raadhuis al volop bezig was. Bouwvakkers waren druk in de weer met kruiwagens om puin naar buiten te brengen. Vooruitziende blik? Bart Cox: "Ze zullen wel gedacht hebben: de gemeenteraad gaat toch wel instemmen, dus we beginnen alvast. Wethouder Han Geurts heeft dan wel erg veel politiek inzicht als hij de uitkomst van een debat bij voorbaat al weet. Dan hebben we met 27 raadsleden een mooi toneelstukje opgevoerd die dinsdagavond. Ik hoop ovrigens dat er rekening mee gehouden wordt dat het om een rijksmonument gaat bij deze interne verbouwing..."

U bent hier