h

SP: "Gaan we nu eindelijk meer en beter handhaven?"

16 december 2018

SP: "Gaan we nu eindelijk meer en beter handhaven?"

De SP Horst aan de Maas heeft de laatste jaren in de gemeenteraad en gemeenteraadscommissies, maar ook in de Hallo en op de website van SP Horst aan de Maas, om aandacht gevraagd voor méér, betere en minder selectieve handhaving. Thijs Lenssen, woordvoerder van de SP in de gemeenteraad, laan het woord.

Vraag: Geef eens een voorbeeld over waar het naar jou idee mis gaat?

Thijs Lenssen: "Er werd laatst gehandhaafd bij een inwoner die twee strorollen had opgestapeld bij de ingang van zijn terrein. Terwijl even verderop een Intiensieve Veehouderij (IV) ligt dat al jaren overlast bezorgd aan de buurt en het milieu belast. Tegen dat IV-bedrijf wordt niet handhavend opgetreden, omdat het bedrijf al 12 jaar zegt met nieuwe plannen te komen om de situatie te verbeteren, terwijl de overlast maar blijft aanhouden!

Vraag: En wat heeft de SP er aan gedaan tot nu toe?

Thijs Lenssen: "We hebben in het verleden in de raad vaak gepleit voor betere handhaving en vonden toen D66 steeds aan onze zijde. Uiteindelijk ingediende moties daarover werden echter steeds niet aangenomen. En dat terwijl de medewerkers van de afdeling Handhaving herhaalde malen hebben aangegeven onvoldoende capaciteit te hebben om de dingen te kunnen doen die ze eigenlijk zouden moeten doen. Ook de andere partijen waren hiervan op de hoogte."

Vraag: Dus geen succes?

Thijs Lenssen: "Nog niet. Maar met de komst van het nieuwe College van B&W, waar D66/Groen Links ook aan mee doet, kregen we een coalitie-akkoord waarin staat dat men van Handhaving eindelijk meer en beter werk wil gaan maken. Eindelijk, dachten wij. Totdat we de meerjarenbegroting van het College van B&W onder ogen kregen. We gaan een beleidsmedewerker aanstellen. Ten koste van een handhaver op straat! En er komt geen extra capaciteit op de straat!"

Vraag: Je liet het er toen maar bij zitten?

Thijs Lenssen: "Nee hoor, natuurlijk niet. Voor de SP was dit aanleiding om bij de behandeling van de begroting van 2019 extra capaciteit op straat te vragen voor handhaving. De kosten daarvan zouden opgebracht moeten worden door die mensen die zich niet aan de regels en afspraken houden en als opslag voor die mensen die zonder vergunning al allerlei dingen gaan doen. Een faire deal leek ons. Maar bij de bespreking van onze motie vielen de coalitiepartijen flink door de mand. Zij gingen niet met ons mee, maar kwamen met het eeuwige dooddoenersargument: wij gaan (weer) onderzoek doen. Kijken hoe andere gemeentes het doen. Kijken wat we kunnen verbeteren, enz., enz. Dus weer praten, praten, plannen maken... Maar vooral:  geen extra capaciteit op handhaving. Wat de SP betreft een onbegrijpelijke gang van zaken. Immers: de voorbeelden van de te beperkte handhaving zijn er. De medewerkers van Bureau handhaving waren duidelijk. En ook de burgers hebben van dit beleid de buik vol en klagen bij ons. Ik blijf er dus bij: in de gemeente Horst aan de Maas moet een beter, strikter en onafhankelijker handhavingsbeleid komen, liever gisteren dan vandaag....!"

U bent hier