Horst aan de Maas gezondste gemeente in Europa in 2025 ?
Horst aan de Maas gezondste gemeente in Europa in 2025 ?
De gemeente Horst aan de Maas wil in 2025 de gezondste gemeente van Europa zijn. Een erg goed streven. Wie wil er immers niet in een gemeente leven met de gezondste woon- en leefomgeving en waar gezondheid van mens, dier en milieu uitgangspunt bij alle burgers en bedrijven, en ook de gemeente is? Waar gezonde werkomstandigheden gelden, en waar gezonde, CAO-conforme betalingen worden verricht.
Thijs Lenssen ziet dat allerlei bedrijven en organisaties in Horst aan de Maas zich achter dit streven plaatsen en dat er erg veel initiatieven worden ontplooid. "Maar", aldus Lenssen, SP-raadslid, "er is op z'n minst nog één onderwerp waar nog geen gezonde ontwikkeling in Horst aan de Maas te zien is: bij de Intensieve Veehouderij (IV). Op diverse plaatsen in onze gemeente zien we dat het woon- , leef-, en werkklimaat in de omgeving van IV bedrijven behoorlijk vergald wordt en dat successen nog niet geboekt zijn".
Vraag: Maar er is vorig jaar toch een nieuw Bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. Is dat toen niet goed geregeld?
Thijs Lenssen: "Toen in 2017 een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied vastgesteld moest worden, zou er ook een onderdeel voor de IV in komen. In de aanloop er naartoe zijn er enkele avonden geweest voor belanghebbenden. Toen is besloten om de laatste toegezegde avond over IV niet door te laten gaan en is het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld zonder het onderwerp IV aan te pakken. Een gemiste kans. In 2018 is de verwachte discussieavond over IV er niet gekomen. Zoals het college nu voorstelt, gaan we in 2019 eerst weer praten en in 2020 komen dan pas de aanpassingen. Terwijl op landelijk en provinciaal niveau al het besef is gekomen dat het anders moet met de IV, gaan we in Horst aan de Maas maar weer praten en duurt het nog op zijn vroegst 2 jaar vóór er een verbetering komt, tenminste als het besef ook in daden wordt omgezet".
Vraag: Wat moet er volgens jou dan wél gebeuren?
Thijs Lenssen: "Wat de SP betreft gaan we in 2019 komen tot een afronding van het proces en een duidelijk verbetering realiseren van de woon- en leefomgeving van omwonenden rondom IV- bedrijven".
Om 2019 goed te starten biedt Thijs Lenssen alvast een overzicht van maatregelen die wat de SP betreft moeten worden genomen:
- Handhaving van geur- en stankoverlast blijft speerpunt voor Handhaving. Nu gaan we dit wel uitvoeren, waarbij de gemeente niet reactief maar proactief gaat handelen.
- In de omgeving van IV bedrijven wordt voldaan aan de eisen die gelden voor stank- en geuroverlast.
- Bij constatering van een overtreding van stank- en geuroverlast krijgt de ondernemer nog maximaal een jaar om de situatie in orde te maken, en niet langer. Nu zijn er voorbeelden van 12 jaar. Lukt dit niet, dan wordt het bedrijf stilgelegd.
- Bij elke vergunning krijgt de ondernemer een resultaatverplichting. Hij moet aantonen dat er geen sprake van overschrijding van milieunormen is. Dit is voor omwonenden via de gemeente in te zien.
- Binnen een termijn van 2 jaar worden de geurnormen in onze gemeente scherper gemaakt. De gemeente Leudal heeft al laten zien hoe dit kan.
- Voor de mestverwerking geldt dat Horst aan de Maas aantoonbaar niet meer mest verwerkt dan in onze gemeente wordt geproduceerd.
- Het aantal dieren zal in de gemeente Horst aan de Maas niet meer groeien, en op termijn zelfs afnemen.
- De gemeente Horst aan de Maas ondersteunt initiatieven van bedrijven die kiezen voor kwaliteit bij IV (lijkt een tegenstelling) boven aantallen en mogelijk overlast.
Thijs Lenssen: "Met deze opsomming wil de SP voor het nieuwe jaar een positieve bijdrage leveren aan het debat rondom de IV, met als doel om een betere leef- en woonomgeving voor omwonenden te geven. Alleen op deze manier kan de kans op de gezondste gemeente van Europa in 2025 serieus worden genomen".
- Zie ook:
- Landbouw