h

Eerlijk Voedsel, daar gaat het om!

2 november 2018

Eerlijk Voedsel, daar gaat het om!

Foto: Guus Geurts / Voedselkaravaan Noord-Limburg/Zuid-Oost Brabant

Op zaterdag 27 oktober 2018 trok de Voedselkaravaan met meer dan honderd deelnemers door Noord-Limburg en Zuid- Oost Brabant. Een initiatief van Voedsel Anders, een landelijk opererende club van ‘actieve burgers‘ die voor een ander systeem van voedsel en landbouw pleit. Een systeem met eerlijke prijzen voor de producent, minder macht voor de grote agrochemische bedrijven en rechtvaardige handel. Voedsel Anders vroeg de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg om de organisatie van die Voedselkaravaan op zich te nemen. Het initiatief is bedoeld om consumenten, boeren en overheden met elkaar in contact te brengen en handvatten te bieden voor verduurzaming van de voedselketen.

De karavaan voerde langs vernieuwende bedrijven in de Peel in Noord-Limburg en Zuid-Oost Brabant. ’s Morgens ging men per bus naar bedrijven in Noord-Limburg (Stadstuinderij in Venlo, Bio Verbeek in Velden, People’s Farm in Maasbree en Gijs-ei in Veulen) en Zuid-Oost Brabant (Bijzonder Brabants, Varkenshouderij Het Spekrijt en Boomkwekerij de Oude AA, alle drie in Deurne).

’s Middags kregen alle deelnemers een lunch bij Beej Benders, een supermarkt en restaurant aan het Nolensplein in Venlo, dat de “korte keten” in de voedselproductie propageert. Dat wil zeggen: de producten komen zoveel mogelijk uit de eigen streek en er hoeft dus minder energie verbruikt te worden, om de producten te vervoeren. En de consumenten kunnen zich beter identificeren met het aanbod. Bij Beej Benders hield Limburgs Gedeputeerde Hubert Mackus tijdens de lunch een korte toespraak, om zijn waardering uit te spreken voor het initiatief. Vervolgens vertelde Geert Benders, de eigenaar van Beej Benders, over de opzet van zijn supermarkt en aansluitend ging universitair docent Niek Koning in op de situatie van de landbouw in Nederland, binnen het perspectief van de wereldhandel.

Foto: Guus Geurts / Voedselkaravaan Noord-Limburg/Zuid-Oost Brabant
Dát het anders moet, de manier waarop we met ons voedsel en dus ook onze land- en tuinbouw omgaan, daarvan hoefde je de ruim 100 deelnemers aan de Voedselkaravaan dit weekend allang niet meer te overtuigen. Maar hoe moet het dan?

Foto: Guus Geurts

Bij Zorgboerderij De Haam in Veulen met vrije uitloopstallen voor legkippen (Gijs-ei) liet pluimveehouder David Janssen zien hoe hij het aanpakt. Zijn kippen krijgen alleen regionaal geteeld veevoer. Ook Henk Raaijmakers uit Deurne heeft een antwoord gevonden. Zelf heeft Henk Raaijmakers ‘de omslag‘ een jaar of acht geleden al gemaakt, zonder dat iets of iemand hem daartoe dwong. Met de omslag doelt de eigenaar van tuinplantenkwekerij De Oude Aa in Deurne ( grenzend aan Bospark De Bikkels in Vlierden) niet alleen op de overstap naar zacht-fruitplanten, maar ook op de duurzame manier waarop die planten gekweekt worden. ,,Het systeem van een zo groot mogelijke productie tegen de laagste kostprijs heeft mij nooit geïnteresseerd“, vertelt de Deurnenaar deze zonnige zaterdag tijdens de rondleiding op zijn bedrijf voor deelnemers aan de Voedselkaravaan. ,,Ik zeg altijd: wij leveren geen plantje, maar een compleet ecosysteem.“

Een belangrijke verandering die de kwekerij in de loop der jaren heeft ondergaan, is de manier waarop de planten - vooral blauwe bessen, maar ook frambozen, bramen, vijgen, kiwi's en lychees - worden gekweekt. ,,Vroeger gebruikten we flink wat kunstmest en als we een beestje zagen, begonnen we gelijk te spuiten. Nu laten we de natuurlijke vijand van dat beestje z'n werk doen.“

Daarnaast wordt al het water dat binnen de kwekerij wordt gebruikt, gerecycled. ,,En als we de kassen schoonmaken, gebruiken we alleen heet water“, drukt Raaijmakers de deelnemers aan de rondleiding op het hart. Als voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en vaste planten is Raaijmakers overigens ook een warm pleitbezorger van De Groene Stad, een project dat voor meer groen in stedelijke gebieden moet zorgen.

,,Natuurlijk zal dat de landbouw zoals we die nu kennen nooit helemaal kunnen vervangen, maar het kan wél een grote bijdrage leveren aan bewustwording van de burger. Zodat ze weten wat er allemaal bij komt kijken om een gezonde appel van een boom te kunnen plukken.“

In Maasbree probeert Marcel Jacobs en zijn vrouw aan de weg te timmeren met People's Farm. In deze reportage van L1 Centraal (de nieuwsrubriek van L1) is te zien en horen, hoe zij het aanpakken.

's Middags werden op de HAS Hogeschool in Venlo een vijftiental workshops georganiseerd, waarin bedrijven en organisaties zich presenteerden, discussies werden gevoerd over bijvoorbeeld het Europeese Landbouw- en handelsbeleid en het gebruik van alternatieven voor het gebruik van soja, maar waar óók de officiële oprichting van Slow Food Youth Network Limburg plaatsvond.

Binnenkort wordt een korte documentaire over de Voedselkaravaan van de bekende filmmaker Wiek Lenssen gepresenteerd en een fotoreportage van Toon van Gerven, één van de vele vrijwilligers bij deze Voedselkaravaan. De documentaire en de fotoreportage zijn binnenkort ook op deze site te zien.

De Voedselkaravaan kon georganiseerd worden dankzij financiële bijdragen van de provincies Limburg en Brabant, de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo, Venray, Deurne, Asten, Peel en Maas en door maatschappelijke organisaties als de SP landelijk en SP-afdelingen in Noord-Limburg (Horst aan de Maas, Venray, Roermond) en Zuid-Oost Brabant (Meijerijstad, Gemert-Bakel, Eindhoven en Nuenen), Milieudefensie, Natuur- en Milieufederatie Limburg, Vereniging Behoud de Parel en Stichting Aarde Boer Consument (ABC). De Gezondste Regio 2025 sponsorde de helft van het cadeautje dat alle vrijwilligers ontvingen, als waardering voor hun inzet.

U bent hier