h

Thijs Lenssen (SP): “Handhaving bij illegale huisvesting noodzakelijk!”

28 oktober 2018

Thijs Lenssen (SP): “Handhaving bij illegale huisvesting noodzakelijk!”

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Al vaker heeft de SP binnen en buiten de gemeeteraad van Horst aan de Maas gepleit voor een betere en dus consequentere handhaving door de gemeente. Een gesprek daarover met Thijs Lenssen, SP-woordvoerder in de gemeenteraad.

Wil de SP op alles en iedereen handhaven?

Thijs Lenssen: "Natuurlijk niet!

Denkt de SP dat alles 100 % te handhaven is?

Thijs Lenssen: "Ben je gek!

Is er eindeloos geld beschikbaar voor handhaving?

Thijs Lenssen: "Dat kan niet, we moeten keuzes maken. En, handhaving is geen doel op zich, maar bedoeld om in te grijpen als het echt nodig is. Daarom geven we als SP ook aan wanneer we wél altijd handhaven, bijvoorbeeld bij gezondheidsrisico’s voor mens, dier en milieu, of bij illegale woonsituaties".

Maar hoe werkt dat dan in de praktijk van vandaag?

Thijs Lenssen: "Voorbeeld. Een eigenaar van een recreatiepark klaagt al jaren over het feit dat er illegale bewoning op zijn park plaatsvindt, meldt dit bij de gemeente, maar er gebeurt niets. Dan spreekt hij de raad daarover toe, en komt met een concrete werkbare oplossing. De verantwoordelijk wethouder geeft aan eerst onderzoek te willen gaan doen, en te gaan kijken hoe andere gemeentes dit aanpakken. Pas over drie maanden komt dan de reactie. Wat de SP betreft veel te laat.

De VVD dient daarop een motie in om direct aan de slag te gaan met handhaving  in deze situatie. Alle partijen geven aan het een sympathieke motie te vinden. Maar alleen de SP gaat achter de motie staan!. Daarbij niet te vergeten, dat in het nieuwe coalitieprogramma 'handhaving' juist als speerpunt wordt genoemd. Het moge duidelijk zijn: de SP staat voor een krachtdadig beleid met betrekking tot handhaving, en het nakomen van gemaakte afspraken hierover". Dus college: niet wachten maar de plannen uitvoeren!

U bent hier