h

Waar gaat ons geld naar toe?

15 juli 2018

Waar gaat ons geld naar toe?

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Elk jaar – rond oktober/november - stelt B&W een begroting op voor het daaropvolgende jaar. Halverwege dat jaar krijgt de gemeenteraad een zogenaamde “kaderbrief”. Daarin staat globaal wat B&W in de komende begroting willen gaan zetten. De gemeenteraad kan daar op reageren en eigen voorstellen doen. De kaderbrief van dit jaar is begin juli in de gemeenteraad besproken. De SP had stevige kritiek op de kaderbrief: te beperkt, op veel punten vaag en zonder cijfermatige onderbouwing en tal van veel opgesomde risico’s werden ook niet onderbouwd.

Thijs Lenssen, de financieel woordvoerder van de SP in de gemeenteraad: “De SP streeft naar een sluitende begroting voor het komende jaar en daaropvolgende jaren. We moeten de beschikbare gelden gebruiken om die dingen te doen die we moeten doen, waarbij mensen boven stenen gaan! Belangrijke thema’s voor de SP zijn in dat licht: leefbaarheid in kernen en wijken, goed wonen, investeren in duurzaamheid en vooral goede zorg voor diegenen die dat nodig hebben. Deze zaken zijn voor de SP belangrijker dan de grote projecten die B&W op de rol hebben gezet. Bij het toetsen van de uitgaves van de gemeente gaat de SP er eens te meer vanuit dat het nut en de absolute noodzaak van een begrotingspost aangetoond moeten worden.

Concrete voorstellen SP

De SP stelde bij de bespreking van de kaderbrief, bij monde van Thijs Lenssen, voor dat bedrijven en particulieren die investeren in duurzame energie in de vorm van windmolens en zonnecellen, een korting krijgen op de OZB. De kosten die dat met zich mee brengt, kunnen betaald worden door de OZB-tarieven gelijk te trekken aan de tarieven van de omliggende gemeentes. En om risico’s in de toekomst te voorkomen wil de SP dat het zogenaamde weerstandsvermogen en eigen vermogen verhoogd worden. Nu zit de gemeente net boven de gevarenzone. Zakt de gemeente daar onder dan mogen de burgers het gelag betalen en dat wil de SP niet.

Arbeidsmigranten

Het thema “Arbeidsmigranten” is momenteel een hot item. Thijs Lenssen in de gemeenteraad: “Het lijkt erop dat de gemeente en daarmee de samenleving de kosten moeten gaan betalen voor de grotere toestroom aan arbeidsmigranten. Terwijl de economische winst van deze toename terechtkomt bij een kleine groep ondernemers. Wat de SP betreft zou deze laatste groep de lasten moeten dragen. Dit tegen de achtergrond dat er nog veel werk verzet moet worden om draagvlak onder de bevolking te verkrijgen, om over integratie nog maar te zwijgen. Hoogleraar Paul Schaefer constateerde vorige week in een interview dat het debat over arbeidsmigranten alleen maar wordt beheersd door economische motieven van ondernemers, terwijl men zich niet of nauwelijks bekommert over de maatschappelijke consequenties. Met name wat betreft de integratie stelde hij dat dit probleem nu al groter is dan welk ander integratievraagstuk tot nu toe in dit land. Thijs Lenssen trekt de conclusie: “Er lijkt nauwelijks wat geleerd te zijn van het verleden. Ook niet in Horst aan de Maas”.

"Iedereen die zorg nodig heeft, moet die zorg ook krijgen"

Lenssen stelde in zijn betoog in de gemeenteraad: “B&W geven in hun kaderbrief aan dat de kosten van de zorg aan het stijgen zijn en dat dit een landelijke trend is. Nergens in de kaderbrief wordt dat echter concreet gemaakt. De SP wil concrete getallen en geen vaagheden en algemeenheden. De SP vindt dat iedereen in Horst aan de Maas die goede zorg nodig heeft, deze ook krijgt. En dat de daarvoor beschikbare middelen daar ook daadwerkelijk voor gebruikt worden. Het is op zich goed dat de gemeente een buffer aanlegt, zoals het college van B&W wil, zodat we eventuele financiële tegenslagen kunnen overbruggen. Maar als de middelen desondanks niet toereikend zijn, dan vindt de SP dat er aanvullende middelen beschikbaar gesteld moeten worden. Dat kan – wat de SP betreft – wellicht ten koste gaan van andere zaken. Dat moeten we er voor over hebben. Juist zorg, een van de meest primaire taken van de gemeente, dient te worden geborgd. Volgens Lenssen is dat nu niet terug te zien in de kaderbrief. Het blijft slechts bij het vormen van een reserve voor dit deel. Overigens deelde Lenssen B&W ook nog een complimentje uit voor het plan om te investeren in de gezondheid van mensen. “Voorkomen is namelijk nog altijd beter dan genezen”, zo stelde de SP’er.

Handhaving

De SP-woordvoerder was ook opgetogen over het voornemen van het college om te komen tot een herijking van het handhavingsbeleid. “Hoognodig wat ons betreft”, zo stelde Lenssen. De SP’er verwacht echter dat er meer middelen voor nodig zijn dan wat het college daarvoor wenst uit te trekken. Naar de mening van Thijs Lenssen dienen ondernemers en de gemeente met betrekking tot overlast een andere rol aan te nemen. “Meer verantwoordelijkheid bij de ondernemer en nadrukkelijke controle door de gemeente”.

U bent hier