h

Vragen SP over verantwoording financieel beleid Gemeente Horst aan de Maas in 2017

5 juli 2018

Vragen SP over verantwoording financieel beleid Gemeente Horst aan de Maas in 2017

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de raadsvergadering begin juli heeft de gemeenteraad de zogenaamde “Jaarstukken 2017” besproken. Hierin legt het College van B&W verantwoording af over het gevoerde financiële beleid in het jaar 2017. In haar reactie op de Jaarstukken 2017 richtte SP-woordvoerder Thijs Lenssen zich met name op wat B&W het afgelopen jaar gedaan heeft in financieel opzicht en wat het college gaat doen met het geld dat in 2017 is overgehouden.

Lenssen stelde in zijn reactie op de Jaarstukken 2017 dat de SP tevreden is dat 2017 is afgesloten met een positief saldo van bijna 5 miljoen. “Het is echter wel belangrijk op te merken”- zo stelt Lenssen – “dat dit resultaat voor een groot deel komt door een hogere bijdrage van het rijk voor de gemeente en een aanpassing van de rekenrente voor de pensioenen van de (voormalige) bestuurders”. Vervolgens ging de financieel woordvoerder van de SP in de gemeenteraad in op het feit dat het saldo ook positief was, omdat niet alle beleidsvoornemens zijn uitgevoerd. Lenssen doelde daarbij op armoedebestrijding en het aanpassen van de gemeentelijke organisatie. Wat het laatste punt betreft merkte Lenssen op dat de gemeentelijke organisatie piepte en knarste als gevolg van bezuinigingen door eerdere colleges, die te hoge werkdruk tot gevolg hadden. Vorig jaar is besloten – met instemming van de SP – dat de ingeboekte bezuinigingen op de organisatie voorlopig niet door zouden gaan. Lenssen: “Het stelt ons teleur dat de benodigde aanpassingen in de organisatie (uitbreiding personeel, red.) nog niet zijn gelukt. De SP hoopt dat dit zo snel mogelijk plaats zal vinden.

Veel moeite had SP’er Lenssen met betrekking tot de gang van zaken bij de zorg. Het blijkt dat de gemeente in 2017 met de beschikbare middelen niet voldoende geld had om alle mensen van goede zorg te voorzien. “Gelukkig heeft de raad, met onze instemming, 1 miljoen euro in een reservepotje gedaan. Dit potje is vorig jaar nog verder opgehoogd tot 2 miljoen euro. Dat is echt nodig gebleken.” Lenssen toonde zich wel verbaasd over het feit dat bij de tweede bijstelling van de begroting nog niets bleek van het tekort dat uiteindelijk is ontstaan bij de zorg. In zijn reactie in de gemeenteraad stelde Lenssen: “Volgens de SP is het College niet in ‘control’. Met het financiële debacle in een buurgemeente in het achterhoofd zijn we echt benieuwd naar de begroting voor volgend jaar. En hoe u daar controle over denkt te krijgen”. Verbazing ontstond bij de SP ook over het feit dat het aantal uitkeringen maar licht is gedaald. En dat in een tijd dat de economie booming is en Nederland door de toenemende vraag naar arbeidskrachten overspoeld wordt met arbeidsmigranten. Desondanks lukt het B&W niet om meer mensen uit de uitkering te halen! Zeer teleurgesteld was Lenssen vooral ook omdat het College dit blijkbaar of schijnbaar niet als een probleem ziet. Aan deze beperkte daling maakt het college geen woord vuil in de jaarstukken…

Aan het eind van zijn betoog ging Lenssen in op de vraag wat er met de 5 miljoen wordt gedaan dat vorig jaar over is gebleven. De SP stemde er mee in dat twee miljoen van dat overgebleven bedrag ondergebracht wordt in de zogenaamde “Egalisatie Reserve Sociaal Domein”. Daarmee kan in principe iedereen de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. Uitgaande van de voorspellingen over een toenemende zorgvraag zal dat geld ook hard nodig zijn, meent Lenssen. De gewenste reservering voor de pensioenen van bestuurders stuitte op meer weerstand bij de SP. “Wij houden er niet van dat dit in een apart potje wordt gestopt”. Samen met D66/Groen Links heeft de SP daarom een motie ingediend waarmee het voor de pensioenen bestemde bedrag rechtstreeks naar de Algemene reserves gaat. “Zo kunnen we zien hoeveel extra er nodig is om in de pensioenvoorzieningen van de vijf wethouders te voorzien. Vijf in plaats van vier wethouders zorgt niet alleen voor hogere directe loonkosten, maar ook hogere indirecte loonkosten voor de pensioenen”.

U bent hier