h

Extra gelden voor armoedebestrijding

9 juli 2018

Extra gelden voor armoedebestrijding

Kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld staan vaak aan de zijlijn. Het niet kunnen meedoen zorgt vaak voor een gevoel van uitsluiting en onzekerheid. Schaamte en stigmatisering kunnen van invloed zijn op de persoonlijke en psychische ontwikkeling van een kind en vergroten de kans op verdere achterstand en ongelijkheid. De SP vindt dat de overheid er alles aan moet doen om dit te voorkomen, zodat iedereen opgroeit met gelijke kansen.

De gemeente is verantwoordelijk voor het armoedebeleid. In 2017 kregen alle gemeenten extra gelden, in te zetten voor extra armoedebestrijding bij kinderen. Voor Horst aan de Maas betekent dit 130.000 euro.

In maart 2017 vroeg de SP het college van B&W of er al concrete plannen waren gemaakt voor de besteding van de (extra) gelden voor armoedebestrijding. Het antwoord: men vond dat de gemeente eigenlijk al genoeg deed aan armoedebestrijding. Wel werd er onderzocht wat eventueel nog extra ingezet kon worden. In juni 2017 heeft de SP verdere vragen gesteld. Met weer hetzelfde antwoord. In mei 2018 kreeg de gemeenteraad uiteindelijk een informatiebrief over de stand van zaken: nog steeds geen concrete nieuwe acties.

Maar het is nog erger. Wat schetst onze verbazing? Het geld voor armoedebestrijding is niet ingezet en het zal verdwijnen in de algemene reserves van de gemeente. terwijl de gelden wettelijk geoormerkt (!) en dus voor het aangegeven doel ingezet dienen te worden.

Reden voor de SP om in de gemeenteraad aan de wethouder te verzoeken om het geld over te hevelen naar het volgend jaar, bij de extra gelden die ook dan voor armoedebestrijding ontvangen worden. De wethouder wilde dat verzoek niet inwilligen.

OPROEP

De SP is bezig met het op een rijtje zetten van voorstellen waarmee op constructieve wijze verder inhoud gegeven kan worden aan het armoedebeleid in Horst aan de Maas. Daarbij wil de SP de inwoners van Horst aan de Maas graag betrekken. Vandaar de oproep om samen met de SP te zoeken naar een goede besteding van de gelden die bestemd zijn voor armoedebestrijding. Heeft u een idee voor een goede bijdrage aan armoedebestrijding bij kinderen? Neem contact met ons op.

U bent hier