h

Interview Thijs Lenssen (SP): een kijkje achter de schermen bij raadsdiscussie "Kleefsedijk".

17 maart 2018

Interview Thijs Lenssen (SP): een kijkje achter de schermen bij raadsdiscussie "Kleefsedijk".

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

“Buiten de perikelen rondom het zwembad, het Gasthoês en het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst heeft  geen ander onderwerp  de gemoederen in de raad, en vooral ook daarbuiten zoveel bezig gehouden dan het dossier Kleefsedijk”. Thijs Lenssen, woordvoerder voor de SP met betrekking tot de plannen voor een megastal aan de Kleefsedijk, heeft al die jaren lopen trekken en duwen om de belangen van de omwonenden voorop te stellen.

Lenssen: “Dit dossier loopt al 12 jaar. Een ondernemer wilde aan de Kleefsedijk in eerste instantie een megastal bouwen voor varkens. De SP is altijd tegen dit soort grote Intensieve Veehouderijbedrijven geweest. De omwonenden zijn toentertijd gaan procederen tegen dit bedrijf en gelukkig zijn de plannen voor nieuwbouw eind 2014 door de Raad van State tegengehouden".

Eind goed, al goed? zou je denken?

Thijs Lenssen: “Nee dus. Haenen, de eigenaar van de varkensstallen, bleef met nieuwe plannen komen en medio 2017 kwam hij met het plan om zijn huidige stal uit te breiden met zo’n 8000 varkens. Dan ging het dus niet om ‘nieuwbouw’, maar om ‘verbouw’. .. En het College van B&W en met name CDA-wethouder Vorstermans stemde daar aanvankelijk mee in!”

Wat gebeurde er toen?

Lenssen: “De gemeenteraad diende – vooral onder druk van de SP en D66 - een gezamenlijk een motie in tégen het voorstel van B&W, met de plannen in te stemmen. In oktober/november werd ons via ons netwerk duidelijk dat deze motie niet voldoende zou zijn om de plannen tegen te houden. Daarom wilden we in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, waarin dit soort zaken wordt geregeld en waarin ook de motie zou worden opgenomen, de zaken beter vastleggen dan het B&W van plan was. Het College en de coalitiepartijen wilden dat niet en stemden voor een te slappe verwerking van de motie in het Bestemmingsplan Buitengebied. In die vergadering hebben we als SP gezegd dat we dit dossier van de tafel wilden en vroegen aan alle partijen en wethouder Vostermans of zij mee wilden werken. Dit zeiden ze- na veel gedraal en gedraai - toe”.

Hoe kreeg je het voor elkaar dat de andere partijen alsnog ‘om’ gingen?

SP-er Lenssen: “In eerste instantie gaan de credits daarvoor natuurlijk allereerst naar de omwonenden, die al die jaren met grote onverzettelijkheid gestreden hebben tegen de plannen van Klevar (de naam van het bedrijf van Haenen – red). Zoals het een partij als de SP betaamt hebben we steeds veel contact gehad met de werkgroep ‘Kleefsedijk’ en later ook de werkgroep ‘Gelredijk’. Wat wij, samen met D66 en in samenspraak met de werkgroepen, gedaan hebben is dat wat ons politiek al duidelijk was, juridisch te onderbouwen.

Hoe hebben jullie dat gedaan?

Lenssen: “We hebben contact gezocht met een specialist op dit gebied en zij bevestigden dat de eerste motie onvoldoende zou zijn. Samen met D66 hebben we toen een motie gemaakt waarin dit beter was geregeld en waar de andere partijen en de wethouder naar ons idee mee in zouden stemmen”.

Maar die motie is toch niet in stemming gekomen?

Lenssen: “Nee dat klopt. Ons idee dat de andere partijen en B&W met ons idee in zouden stemmen klopte helaas niet, zo bleek toen we het aan hen voorlegden. Zij vonden dat de nieuwe motie niets toevoegde en we zouden te laat met de informatie komen. En we zouden niet hebben samengewerkt. En meer van dat soort onzin. Ze lieten ons weten dat ze de tweede motie in de raad zouden afschieten. Daarop hebben we voorgesteld om in de resterende periode deze motie wel gereed te maken voor de raad. Men wilden meewerken. Wat volgde was een proces van frustreren en vertragen en zeker niet meewerken”.

Uiteindelijk is in de gemeenteraad toch een besluit gekomen waar de SP mee instemde?

Lenssen: “Dat klopt. Maar daarvoor gebeurde er nog van alles achter de schermen. Wethouder Vorstermans was ondertussen al bezig de eerste motie te verwerken in het Bestemmingsplan Buitengebied. Terwijl de SP al vooraf heeft aangegeven dat dat veel te weinig zou zijn. Toen de aanpassing van Vorstermans er lag was er wederom overleg. Naar aanleiding van het resultaat hebben we nogmaals aangegeven dat de verwerking onvoldoende was. Na verder overleg is een en ander aangescherpt en dat is zoveel mogelijk verwerkt in het bestemmingsplan. Op basis daarvan zou er een nieuw raadsvoorstel komen. Dat voorstel is 13 maart voorgelegd aan de gemeenteraad en de voltallige raad stemde ermee in, daarmee eensgezindheid uitstralend”.

Hoe kijk je terug op de gebeurtenissen?

Het was een hele worsteling, met veel frustraties en met veel en intensief contact met de omwonenden. Uiteindelijk ben ik tevreden, want het is een feit dat vooral de SP de partij is geweest die aan dit dossier is blijven trekken en duwen. Zonder de SP was het niet zover gekomen en hadden de andere partijen het gewoon laten liggen met alle gevolgen voor de omgeving. Ik ben vooral zo blij, omdat we het samen met de mensen hebben kunnen doen. Wij als SP gaan al jaren naar de mensen toe. En dat heeft uiteindelijk toch tot dit succes geleid. Als je kijkt naar wat er speelde ging het om de belangen en rechten van de ondernemer, omwonenden, toerisme en zeker ook het aanzien van de politiek. De SP heeft bij dit onderwerp gekozen voor de omwonenden en het toerisme. Misschien was de uitkomst nog beter geweest als de motie die we na overleg met omwonenden en samen met D66 hadden opgesteld, was aangenomen. Maar nu hebben we toch het meest haalbare bereikt. Ja ik ben tevreden.

En nu nog een mooie uitslag voor de SP bij de verkiezingen?

Dat hoop ik sowieso. Maar dit onderwerp overstijgt – zeker voor de omwonenden – het belang van deze dagpeiling. De SP gaat het uiteindelijk om een beter Horst aan de Maas. Daar blijven we voor strijden, of we nou veel of weinig stemmen krijgen…”

U bent hier